Härnösand Yippie 12 2015

Du sköna nya (grönare) värld

Grönt, bilfritt och inbjudande. Så ser kajområdena i centrala Härnösand ut om eleverna på Teknikprogrammet får bestämma. Under en dag visionerade de fritt och de tydligaste budskapen var bort med bilarna, in med träd och växter och skapa mötesplatser där människor vill vara och umgås.
Men det kom också fram vilda idéer som flytande scener och caféer, ett vattenfall som bioduk och att bygga om Nybron till en minikopia av Högakustenbron.

Klicka på bilden för att komma till blädderwebb-versionen.

 

Det här vill teknikstudenterna
• Mindre eller ingen biltrafik
• Mycket träd, växter och annat grönt
• Mycket och bra belysning
• Trädäck, terrasser o dyl mot vattnet
• Möjlighet till olika idrottsaktiviteter och kultur
• Café- och restaurangstråk

Och så en massa vilda idéer
• Bygg om Nybron till en mini-kopia av Högakustenbron
• Flytande scen vid Kronholmens norra udde
• Öppningsbar gång- och cykelbro mellan Skeppsbron och Kronholmen
• Flytande gym, växthus och café. Den energi som motionärerna alstrar går vidare till växthuset som i sin tur ger råvaror till caféet
• Bygg ut bolagsbryggan med flera runda utstickare, till exempel en scen och vattenstudsmatta
• Ersätt Nybron med en tunnel med panoramaglas för cyklister och gående
• Uppblåsbart lekland i vattnet
• Ett ”japanskt” parkeringshus där bilen parkeras i gatuplan, men åker ner i olika fack i underjorden
• En gångbro i luften från Bolagsbryggan över Nybron och Skeppet
• Nya bostadshus på Kronholmen med inglasade gårdar av solcellsglas
• Utebio med vattenfall som bioduk

 

Det här händer just nu

Kajerna är nästa stora byggprojekt i Härnösand. Utsprångskajen är i så dåligt skick att den stängdes av i våras och måste åtgärdas. Politikerna i Samhällsnämnden har nu givit tjänstemännen i uppdrag att analysera läget grundligt.
– Men det handlar inte bara om utsprångskajen. Vi ser området från Nattviken och hela Skeppsbron som en helhet, säger Samhällsnämndens ordförande Sara Nylund.
Samhällsförvaltningen håller på att kartlägga området när det gäller till exempel ägarförhållanden och andra förändringar som är på gång.
– Allt hänger ihop. Exempelvis vet vi att Nybron måste renoveras eller bytas ut inom tio år. Då är det viktigt att vi nu bygger kajer som fungerar ihop med en kommande bro, säger Samhällsförvaltningens chef Thomas Jensen.
I början av 2016 ska kartläggningen och ett upplägg för det kommande projektet presenteras för politikerna.

 

 

Under en dag i november samlades teknikelever från Härnösand, Sundsvall, Timrå och Ånge för att måla upp en bild av framtidens Härnösand.
Sex olika grupper spånade idéer, letade inspiration i omvärlden och satte ihop varsin presentation. Det var Härnösands kommun som gett dem uppdraget att fritt skapa en vision för området från Nattviken, förbi Nybron och längs hela Skeppsbron.
– Det är roligt när det är på riktigt. Det här är ju ett område som det faktiskt ska göras något med, säger Jasmine Broman.

”Det ska vara svårt att köra bil och folk ska cykla mer”

Att området har alla möjligheter att bli bättre är de helt överens om.
– Ja, det är för tråkigt nu. Det är inte hit man vill gå, säger Signeli Hall.
Alla skissar upp trädäck, gärna i olika etapper ned mot vattnet som ska inbjuda till umgänge. Någon har byggt in värmeslingor så att de fungerar på vintern också.
– Och mycket belysning ska det vara. Det är jätteviktigt för att det ska kännas mysigt och tryggt för alla, säger Mira Kuoppala.
Alla har också varianter av café- och restaurangstråk. Jasmine Bromans grupp skissar en typ av mattorg på Skepppsbron med flera olika restauranger, men med gemensam terrass mot vattnet.
– Vi vill också att maten ska vara ekologiskt och Krav-märkt. Ska man vara på ett så här fint område måste man tänka hållbart.
Hållbarhetsfrågan går igen i många av idéerna. Som sagt så är bilarna inte välkomna på Skeppsbron och inte populära på andra ställen heller. Gång- och cykelvägar breder ut sig i många av förslagen.
– Ja, vi tycker att det ska vara svårt att köra bil och att folk ska cykla mer, säger Jasmine Broman.

Filip Westerbergs grupp har bytt ut Nybron mot en tunnel där cyklister och gångtrafikanter får egna tunnlar längst ut med panoramaglas mot vattnet.
– Men biltunneln i mitten ska vara tråkig, säger han.
För att skapa en inbjudande miljö har alla planterat träd och buskar och placerat ut växthus. Och inte nog med det.
– Vi vill klä in husen, särskilt de fula husen med gröna växter som växer ut från fasaden, säger Frida Brännlund. Det blir inte bara snyggare, växterna tar upp koldioxid också.
För att göra området ännu mer inbjudande har grupperna olika varianter av aktiviteter, både idrottsytor med uthyrning och olika idéer om scener och andra mötesplatser. En av de mer spektakulära är en bioduk i form av ett vattenfall.
– Ja, vi tänker oss en utebio med en fontän som bildar ett vattenfall där filmen projiceras, säger Alex Wiklander.

Han och de andra har ett och ett halvt år kvar i skolan, sedan bär det förmodligen iväg någon annanstans.
De är mycket nöjda med sin uppväxt och slår fast att Härnösand är en väldigt barnvänlig stad. Men nu är de tonåringar och då är det inte lika roligt.
– Som det är nu finns typ ingenting för oss här, säger Frida Brännlund.
– Fast ärligt talat tror jag att ungdomar säger så överallt. Det hör till åldern att vilja iväg, säger Filip Westerberg.
– Om jag får barn vill jag inte bo i nån storstad. Då vill jag kunna komma tillbaka, säger Signeli Hall.
– Det finns potential för så mycket här. Härnösand skulle kunna bli en förebild för andra och något som vi kan ha med som inspiration till andra ställen om vi flyttar, säger Jasmine Broman.
– Egentligen behövs det inte så mycket. I hamnen i Sundsvall är det jättemycket folk och där finns inte mycket mer än trappor mot vattnet och en glasskiosk, säger Filip Westerberg.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 28