Härnösand Yippie 10 2019

Ett riktigt bra hotell helt enkelt

Foto Pawel Maronski

Ken Johansson drev under en period hotellrörelsen på Stadt. Nu vill han etablera hotellverksamhet i gamla telegrafhuset på Nybrogatan, och i hörnhuset i kvarteret Riddaren rakt över gatan. Går allt i lås blir det en rörelsen med 130–150 rum. ” Härnösand behöver utvecklas och besöksnäringen behöver fler hotellrum för att växa, det är därför vi gör det här”; säger Ken Johansson.

Planerna på ett destinationshotell på Kanaludden har fått klartecken. First Hotels vill investera i Stadt på Skeppsbron.
Samtidigt smids planer på ytterligare ett stort hotellprojekt i Härnösand. Fastighetsägaren och entreprenören Ken Johansson vill genom sitt bolag HK Fastigheter etablera hotellverksamhet med upp till 150 rum vid Nybrogatan.
– Härnösand behöver utvecklas och besöksnäringen behöver fler hotellrum för att växa, det är därför vi gör det här. Jag tror väldigt mycket på hotellverksamhet i Härnösand, säger Ken Johansson.

De lokaler som han pekar ut för sitt hotellprojekt ligger dels i det gamla telegrafhuset i korsningen Nybrogatan/Storgatan, dels i hörnhuset i kvarteret Riddaren tvärs över gatan (den byggnad där Wayne’s Coffee ligger idag, reds. anm.)
– Jag har ingen spikad tidsplan, men allt ligger på ritbordet och vi har ett koncept som jag tror jättemycket på. Vi diskuterar antal rum och jag för en dialog både med Westerlinds som äger närliggande fastigheter och med en hotellkedja som skulle sköta driften.
Den gamla telegrafen är ett hus från tidigt 1900-tal med en pampig entrehall, stora fönster och mycket rymd. Samt en imponerande trappa som för tankarna till Sundsvalls stora hotellklassiker, Knaust. Varje rum är unikt och vindsvåningen med spännande ytor och makalös utsikt över taken erbjuder stora möjligheter.
Ken Johansson äger genom sitt bolag HK Fastigheter många äldre hus i Härnösand, men Telegrafen är pärlan.
– Absolut, det här är det finaste huset jag har – ett av de finaste i Härnösand och här vill man ju ha verksamhet, liv och rörelse.
Planerna för Riddaren är långt framskridna, enligt Ken. Där planeras för 34 rum i mellanprisklass. Telegrafenprojektet är lite längre bort, men är också klart större. 100–120 rum med hög standard och service och miljö av hög klass. Ett riktigt bra hotell helt enkelt.
– Jag tycker att det vore fantastiskt med en restaurang med saluhallskänsla här i Telegrafen, där man kan lyfta fram våra lokala matproducenter, våra destillerier och bryggerier. En dröm är att glasa in innergården och ha en passage från hotellet rakt in i gallerian, men det är inget vi är beroende av. Hotellplanerna står på egna ben.
Vem finansierar en ombyggnation?
– Det gör vi i HK Fastigheter.
Nu har Mark- och miljööverdomstolens sagt ja till hotell på Kanaludden. Påverkar det dian planer?
– Absolut inte. Hotellbeslutet var jättetrevligt – hoppas att Attini bygger! Blir det ett hotell där och ett här så måste ju First satsa på Stadt direkt om de inte ska hamna helt efter och då har vi tre riktigt bra hotell i Härnösand. Det kan bli en överkapacitet, men det är ju temporärt. Skapar vi fler bäddar så skapar vi också möjligheter för Härnösand. !

Artikeln publicerades i Yippie 10 2019 på sidan 8