Härnösand Yippie 11 2020

Flyttar hem!

Foto Privat

Makarna Tobias och Johanna Lindenkäll har båda fått jobb i Härnösand och flyttar från Stockholm till uppväxtstaden innan jul. Johanna har redan börjat jobba som entreprenadchef på Westerlinds Fastigheter och Tobias börjar som ny sektionschef på Skatteverket 1 januari.

– Jag ska ansvara för etableringen i Härnösand och skapa en enhet, rekrytera personal och flytta dit arkiven som idag är spridda på ­20-30 orter, berättar Tobias Lindenkäll, som närmast kommer från ett jobb inom Försvarsmakten.
Både han och Johanna är uppväxt i Härnösand, men har bott i Stockholm i många år. Paret har två barn på fem och åtta år.
– Vi har varit i Härnösand alla somrar och jullov. Vi trivs i Stockholm, men vi har tänkt att det hade varit bra att flytta hem. Nu tänkte vi, att ska det ske, ska det ske nu, och vi bestämde oss i sommar. Vi har haft tur. Båda har fått jobb, och att sälja huset i Stockholm gick också bra, berättar Tobias.
Som sektionschef på Skatteverket kommer han att börja med att rekrytera en handfull arkivarier och arkivarieassistenter.
I Härnösand och Västernorrland finns sedan tidigare arkivkompetens och Skatteverket hoppas kunna hitta den kompetens som behövs både i länet och i andra delar av landet.
Riksarkivet ska bygga det nya arkivet på 3000–4000 kvadrat­meter på Saltviks industriområde. Skatteverket räknar med att ha slutfört etableringen av sin verksamhet i det nya arkivbygget 2024.
– Jag har förstått att det är ganska komplext att flytta arkiv från flera dussin orter och att det tar tid, säger sektionschefen.
Familjen Lindenkäll ser fram emot att flytta in i sitt nya hem på Brännan.
– Det ska bli roligt att komma tillbaka till mina rötter och samtidigt testa något nytt. Mitt intryck är det är mer drag och framåtanda i Härnösand idag än det var för tio år sedan: Ett vitalt näringsliv, kryssningarna och nya vandringsleder – det händer saker.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 29