Härnösand Yippie 13 2021

Många kommunnyheter 2021 – och det fortsätter att röra på sig

Text Lennart Lundberg

Härnösand är starkt på gång. Här listar vi åtta projekt som kan påverka kommunen positivt.

Hotellet på Kanaludden
Ett nytt destinationshotell växer fram i Härnösand. Bygglovet avseende ett destinationshotell med 128 rum, konferensavdelning, restaurang och barer vid simhallen är klart. Nu kommer även uppgifter att nya och lokala finansiärer har tillkommit. Hotellet riktar sig till både affärsresenärer och privatpersoner.

Skatteverket
Skatteverket tänker bygga ett arkiv på Saltviks industriområde. Arkivet ska vara på 3 000—4 000 kvadratmeter och ha plats för 20—30 medarbetare.

Riksarkivet
Riksarkivet planerar också att bygga ett nytt, cirka 30 000 kvadratmeter stort arkiv på Saltvikshöjden i Härnösand. Etableringen sker i samarbete med Skatteverket. Här fattas ett formellt beslut.

Satsningen vid brofästet
Vägkrogskedjan Rasta vill etablera sig vid Högakustenbrons södra brofäste. Där vill de bygga restaurang, bensin- och laddstation, mötesplats, hotell och ställplatser för både husbilar och yrkestrafik. Anläggningen ska bli en knutpunkt och ligga i ett område precis där E4 och Riksväg 90 möts.

Riksanstalten
Gamla riksanstalten i Härnösand byggs om till fängelse igen. I vår ska 94 nya platser bidra till att minska platsbristen i landets anstalter. Men först ska upprustningen av 1800-talslokalerna avslutas .

Tingsrätt/förvaltningsrätt
Ångermanlands tingsrätt och Förvaltningsrätten i Härnösand är trångbodda och behöver nya lokaler. Ett avtal är klart som ger Domstolsverket och fastighets­bolaget Smedjan samhällsfastigheter ­möjlighet att arbeta vidare med nya lokaler i Seminariet, vid Kastellgatan.
I etableringen ingår omfattande ombyggnationer och ävemn nybyggnation.

Batterifabrik Torsboda
Ett par mil söder om Härnösand kommungräns kan den största etableringen i mellersta Norrland på många år bli till, nämligen en batterifabrik i Torsboda. En fabrik på bekvämt pendlingsavstånd från Härnösand. Sundsvallsregionen där Härnösand ingår är med i slutdiskussionerna för etablering av en ny batterifabrik som Northvolt och Volvo ligger bakom. Timrå Invest (Kommunalt bolag som ägs av Timrå kommun) har tillgång 150 hektar för etableringen. Men beslut är inte taget ännu. Men skulle det inte falla väl ut lär någon annan energiintensiv verksamhet att etableras i området.

Artikeln publicerades i Yippie 13 2021 på sidan 10