Härnösand Yippie 12 2019

Förintelsens minnesdag högtidlighålls 27 januari

Förintelsens minnesdag den 27 januari kommer att uppmärksammas stort i Härnösand och nu slipas detaljerna.
Från vänster: Anders Bergman, Lennart Moberg, Anders Hägg, Chantal Binua och Isabelle Forslund.

Den 27 januari 2020 är det 75 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades. På många platser i världen högtidlighålls då Förintelsens minnesdag.
I Härnösand går tio arrangörer går ihop i en stor manifestation mot antisemitism, rasism, intolerans och främlingsfientlighet.
För fem år sedan, på 70-årsdagen, gjordes ett liknande arrangemang i Härnösand. 5i12-rörelsens Anders Bergman konstaterar att behovet av att manifestera mot rasism och antisemitism tyvärr inte har minskat.
– Det här är en stor och viktig dag. För 20 år sedan var det inget som trodde att uniformerade nazister skulle marschera på Sveriges gator, men nu händer det. Historien håller på att upprepa sig.
Förutom 5i12 står Svenska Röda Korset, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Västernorrland, Härnösands kommun, Vårsta Diakoni, ABF, Härnösands Folkhögskola, Pingst Härnösand, Västernorrlands Idrottsförbund och Härnösands Ekumeniska/Kristna Samarbetsråd bakom arrangemanget som börjar redan på dagen med föreläsningar elever på högstadiet, gymnasiet, Komvux och Härnösands folkhögskola.
På kvällen följer så en manifestation på torget med tal och musikframträdanden, och därefter går deltagarna i fackeltåg till Parkaden. Där väntar en solidaritetskväll med sång, musik, textläsning och tal. Kvällens huvudtalare blir Willy Silberstein, journalist och före detta ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, men fler namn står på listan under dagen: landshövding Berit Högman, kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander, regionfullmäktiges ordförande Jan-Olov Häggström. Och Isabelle Forslund, elev på Kastellskolan.
– För oss som är unga är det väl naturligare att titta framåt än bakåt på historien, men det är viktigt att även vi engagerar oss. Att vi lär oss av historien.
Lennart Moberg från Pingst Härnösand sitter i arrangörsgruppen och oroas över strömningarna i samhället, men tycker också att det finns hopp.
– Jag är stolt över att vi kan agera på alla fronter mot rasism och antisemitism. Det finns ett väldigt stort engagemang i samhället och jag förväntar mig en stor uppslutning den 27 januari.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 23