Härnösand Yippie 1 2022

Från ”Dudde” till Buffon

Text Olof Wigren

Sista matchen är spelad på Ängevallen. En hall, för andra idrotter än fotboll, ska byggas på den plats där IF Älgarna haft sitt ”hem” under så lång tid.

En av dem som har minnen från Ängevallen är landslagets Maths Elfvendal, 34 år.
Maths var målvakt för Älgarna 2006–2009 innan han flyttade till Umeå FC och 2011 inledde en karriär som målvaktstränare. Som sådan har han haft en fantastisk resa. Efter Umeå FC kom han till Umeå IK. 2014 anställdes han av IFK Norrköping – yngst i Allsvenskan – och blev sedermera också anlitad av A–landslaget, där han fortfarande ingår i ledarstaben.
I höstas värvades han från IFK Norrköping till italienska Serie B–klubben Parma, där han numera bland annat tränar den legendariske ex-landslagsmålvakten Gianluigi Buffon.
Men allt började alltså i Härnösand.

Du spelade i Älgarna när laget gick från fyran till tvåan. Vilka är dina bästa minnen från den tiden?
– Det jag är mest tacksam över när det gäller det, är att stora delar av laget var från fotbollsklasserna på Franzénskolan plus att stommen följde med på hela den resan. Vi hade verkligen roligt ihop vilket jag tror var en av framgångsfaktorerna för oss. Att arbeta tillsammans med en grupp människor som delar ens värderingar och där man gör sitt bästa är en kraft jag verkligen uppskattar. Det är likadant idag; att åstadkomma saker tillsammans genom att nyttja olika spetsegenskaper och kunskaper är en drivkraft hos mig.

Från Härnösand, till Norrköping och ut i världen. Med landslaget och nu i Parma. Vilka har varit dina främsta inspirationskällor på resan? Vilka personer har betytt mest för dig?
– Det är många som varit delaktiga i att jag fått en möjlighet att göra det jag gör. Självklart hela familjen med verkligen allt vad de innebär från kärlek och stöttning till expertkunskaper inom målvaktsspelet. Men också lagkamrater och ledare som gjort att jag älskat att spela fotboll, vilket är grunden till att jag orkat pushat mig till att bli så bra jag kan inom fotbollen.
– Jag tror också man kan lära sig från många fler än man kanske spontant tänker sig. Exempelvis utvecklade och förändrade jag matchuppvärmningen under min tid i IFK Norrköping, efter en fråga från en målvaktstränare på den lägsta nivån som fanns i regionen.
– Men ska jag namndroppa några utanför familjen har Daniel Bäckström (nu huvudtränare i IK Sirius) varit oerhört viktig för mig, Han lärde mig hur vi kunde strukturera och maximera våra chanser att utvecklas och framför allt lyckas ta oss ut i fotbollsvärlden. Och Janne Anderssons prestigelöshet och ledarskap betydde mycket när jag väl fick chansen i Herrallsvenskan.

Om du vill visa Härnösand för några som aldrig varit här förr, vart tar du dem då?
– Till Vårdkasen, Smitingen och Byåker.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2022 på sidan 14