Sport & fritid Yippie 10 2021

Från Tjärnvallen till Friends

Fotbollstalanger har vi haft många av i Härnösand genom åren. För de flesta stannar det vid spel i klubbar inom länet, ett fåtal får dock anbud från de stora klubbarna.
Lars Zetterlund på 80-talet var definitivt en sådan. Han lämnade IF Älgarna som 17-åring för spel i allsvenska AIK Solna (1981-86) där han tog både allsvenskt guld och en cuptitel. 1987 värvades han av IFK Göteborg (både SM-guld och UEFA-titel) men han hann även med en framgångsrik proffskarriär i Dundee United (1996-99) och ett stort antal allsvenska matcher med Örebro SK.
Per Nilsson, med moderklubb Stigsjö IK, är en annan som gick via AIK, men först hade han två säsonger i GIF Sundsvall. Pers landslagsfacit stannade på 22 matcher i U21 och 16 i A-landslaget.
Men ”Näsmans Fanfar” blåses givetvis för Pers tolv år yngre bror Joakim. Via IF Älgarna, GIF Sundsvall och IF Elfsborg har han nu utvecklats till att vara en av de allra högst rankade backarna i Bundesliga (i klubben Arminia Bielefeld). Den 9 oktober fick han sitt verkliga elddop som A-landslagsman i sitt 8:e framträdande.
Ihop med Markus Danielsson agerade han säkert mittbackspar i 3–0-segern i VM-kvalet på Friends Arena mot Kosovo och lovordades välförtjänt efteråt.
Räkna med att Joakim Nilsson kommer att få fler chanser i Janne Anderson startelva framöver!
Hmmm. Tänk om jag vetat det när jag besökte en försäsongsträning med IF Älgarna i Utansjö inför Division 2-säsongen 2010 då den vänsterfotade 16-åringen överraskande aspirerade på en plats i premiärlaget.
Hatten av för den dåvarande IFÄ-tränaren Patrik Bergman som vågade!

Artikeln publicerades i Yippie 10 2021 på sidan 60