Härnösand Yippie 2 2022

Hallå där…

…Åke Dahlbäck, musiklärare som gör sista terminen i sitt yrkesliv på Wendela Hellmanskolan.

Berätta, vem är du?
– Förutom mitt lärarjobb har jag även ägnat mig åt en massa olika musik genom åren; körer, folkmusik, traditionell jazz, coverband, dansband, blues. Jag spelar även en del klassiskt. Dessutom har jag fotat och skrivit om musik i diverse tidskrifter – HiFi&Musik, Fuzz och Orkesterjournalen för att ta några exempel. Det har blivit en massa spelningar genom åren både i Sverige och i utlandet. Skivinspelningar, radio och teve.
Kan du lista dina fem största, personliga musikupplevelser i Härnösand?
– Det var en svår fråga. Jag får nog ta dessa kronologiskt. Jan Johanssons barnkonsert i början på 1960-talet finns alltid bevarad i minnet. Så har vi gästspelet med amerikanen Morton Subotnick på Härnösands teater för ungefär 50 år sedan. Under 70-talet hade vi besök av väldigt många bra band som bjöd på fantastiska och minnesvärda konserter, men den konsert som lyser starkast i minne var på Lärarhögskolan med riksspelmannen Ceylon Wallin och en mycket ung Janne Hammarlund, i princip en av hans första turnéer.
– För 25 år sedan hade vi en orgelvecka och en av deltagarna var Marie-Claire Alain, en otroligt skicklig orgelvirtuos som bland annat kunde alla Bachs orgelverk utantill, 300-400 stycken. Om jag måste välja bland alla rock-, blues- och jazzkonserter jag varit på får jag väl lyfta fram Peps Perssos konsert på Brännaborg för ungefär 20 år sedan.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2022 på sidan 18