Härnösand Yippie 11 2020

Hallå där Anna Ljungström

Hallå där Anna Ljungström, som är redaktör för en av Sveriges största sajter för miljö- och klimatnyheter, Supermiljöbloggen som nyligen släppte en Sifo-undersökning som visar att en tredjedel av svenskarna vill se mer miljö och klimat i media.

Vad visar undersökningen?
— 84 procent av alla i landet tycker det är viktigt av media bevakar miljö och klimat. En tredjedel av svenskarna tycker att det är för lite rapportering i media. Siffror vi har samlat in för mellersta Norrland pekar i samma riktning.
Varför är det viktig att det rapporteras om klimat och miljö i media?
— Det som publiceras i tidningar, radio och tv påverkar hur vi människor tycker och tänker. Miljö och klimat har en enorm inverkan på våra liv. Det gäller också lokal media, att stora och komplexa frågor sätts in i en kontext nära oss. I Härnösand kan man till exempel fråga sig hur en högre havsnivå kommer att påverka oss, eller hur lokale föroreningarna ser ut. Medier är rädda för att klimat och miljö kan uppfattas som tråkigt och svårt men vår undersökning visar att det inte är fallet. Folk vill ha en sådan typ av bevakning.
Vilken respons har undersökningen fått?
— Jättefin. Folk har verkligen engagerat sig, den var efterlängtad och ett bevis på att media bör steppa upp. Nyheten har också fått fin spridning. Undersökningens största målgrupp är Sveriges journalister och redaktioner och den visar att folk efterfrågar miljö- och klimatbevakning.
Vem backar Supermiljöbloggen?
— Supermiljöbloggen är oberoende och fristående, vi har miljön i fokus, har inga andra annonsörer eller finansiärer än våra läsare. Vi har inte stora omkostnader. Vi som jobbar med bloggen, gör det ideellt.
Vad händer nu?
— Vi fortsätter vår löpande nyhetsbevakning med senaste nytt. Vi har också startat upp en ny sida, Miljöfakta, som sammanfattar svar på kluriga miljöfrågor. Vi hoppas sidan kan vara till nytta för bland annat lärare och skolelever.

Anna Ljungström

Ålder 25 år.
Gör Kommunikatör på Fältbiologerna. Arbetar också ideellt som redaktör för Supermiljöbloggen.
Bor Uppväxt i Härnösand och bor i dag i Uppsala.
Senast i Härnösand Deltog i höstens Härnö Trail: ”Det var jättefint!”

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 16