Härnösand Yippie 12 2015

”IS är inte islam”

Text & foto Lars Kågström

– Vi muslimer måste stå upp och tala om vad islam egentligen står för och att det inte är att döda andra människor.
Det säger fyra ungdomar på Härnösands gymnasium, som tydligt upplever hur de som muslimer förknippas med terrorism, inte minst efter attentaten i Paris för en dryg månad sedan.
– IS är inte islam!

Efter terrorattentaten i Paris kände Mahmoud att han fick nog och lade ut en bild på Facebook med budskapet:
Jag är muslim – jag är emot terrorism

I skolan började de muslimska ungdomarna prata med varandra om situationen och funderade på att göra en manifestation mot terrorism.
– Vi får se om det blir så. Men vi vill i alla fall göra något och öppna för att prata om vad islam är egentligen, säger Mohammad.
– Ja, och det är inte att döda. Det står tydligt i Koranen, säger Mahmoud.
Båda två flydde från Syrien för att slippa bli inkallade till armén och gå ut i kriget. De vill inte stå på någon sida utan vill bara ha fred i sitt land.
– Det var jättebra där när jag växte upp, ett fint land och om det blir fred vill jag flytta tillbaka. Men tyvärr dröjer det nog länge, säger Mahmoud.

Nours hela familj blev som så många andra tvungna att fly för sina liv. Hon har varit i Sverige i två år och märker tydligt den ökade misstänksamheten.
– När IS började bli kända kom en av mina svenska vänner och frågade om jag ska döda henne nu. Jag hoppas att fler vill läsa Koranen själva, i stället för att lyssna på vad andra säger. Den finns på svenska att låna.
Att gå ut i en tidning och prata som de gör nu kräver en del mod. Många ”vanliga” muslimer håller tyst, till stor del av rädsla för IS.
– Det vore bra om många fler tydligt kunde ta avstånd från terrorism. Men tyvärr är vi rädda för varandra. Man vet inte om det finns någon som sympatiserar med IS, säger Nour.
– Det finns en och en halv miljard muslimer i världen. Det är bara en liten, liten del som hör till IS och andra extrema rörelser. Och IS är inte religion, säger Mohammad.
Han beskriver hur IS när de rekryterar unga pojkar rycker ut citat ur någon sura i Koranen för att försvara användandet av våld.
– Lösryckta citat kan ofta tolkas på flera sätt. Man måste läsa hela suran för att förstå vad som menas.

 För vår religions skull hoppas vi få så många muslimer som möjligt att våga stå upp och säga att islam är emot  terrorism!

Mariah är också syrier, men har bott hela sitt liv i Saudiarabien. Hennes pappa är läkare, men har svårt att få jobb där och kan inte heller återvända till Syrien. Förhoppningen är att hela familjen ska kunna flytta till Sverige, men än så länge är det bara Mariah som är här. Hon är fast besluten att bli läkare även hon.
– I Saudiarabien hade jag bara ett år kvar innan jag kunde börja läsa till läkare. Nu blir det svårare, men jag vill fortfarande.
Även Nour vill bli läkare medan Mohammad drömmer om att doktorera inom kemi eller fysik. Mahmoud däremot vill börja jobba direkt när han slutar skolan till sommaren.
– Jag jobbade som frisör i fyra år i Syrien och fortsätter gärna med det.
Vad är det då de hoppas uppnå genom att gå ut offentligt med sina åsikter?
– För vår religions skull hoppas vi få så många muslimer som möjligt att våga stå upp och säga att islam är emot terrorism!

Mohammad

Ålder 19
Flydde tillsammans med sin familj från Syrien via Egypten och Libyen och kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan
Vill Doktorera i kemi eller fysik

Mariah

Ålder 18
Kom som ensamkommande från Saudiarabien för elva månader sedan. Familjen är kvar i Saudiarabien
Vill Bli läkare

Nour

Ålder 16
Flydde med familjen från Syrien via Jordanien och Qatar. Kom som FN-kvotflykting till Sverige för två år sedan
Vill Bli läkare

Mahmoud

Ålder 19
Flydde från Syrien via Egypten till Sverige. Familjen kom efter, men bor inte i Härnösand
Vill Arbeta som frisör

Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 33