Kultur & nöje Yippie 2 2021

Drömmer om ett Hollysand

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Vad är Paris, Milano och Los Angeles mot Härnösand? Ja, så resonerar i alla fall ­Andréa Winter och Patrick von Barkenberg, som tagit med sig filmutrustningen och ställt fotomodellens resväska i en nyköpt lägenhet i Härnösand.

Jag har gjort DNA-test och är delvis viking! Berättar tyske Patrick stolt innan han talar sig varm för vinterbadande. Det visar sig att både han och Andréa ägnade sig åt isbad långt innan det var hett och har upplevt många positiva hälsoeffekter av det.
Paret har fortfarande en lägenhet i Los Angeles och en i Berlin, men på grund av pandemin är läget eländigt i Los Angeles nu och de har inte den minsta lust att vara där. Mycket är stängt, hemlösa campar på Hollywood Boulevard och pandemin har förstås gått hårt åt filmindustrin. Däremot jobbar Andréa en del som modell i Berlin och jobb finns, eftersom många modeller inte kan flygas in från andra länder.
Andréa kommer från Stigsjö, men har bott ”i en resväska” sedan gymnasiet. Hon blev upptäckt som modell och det har varit hennes heltidsyrke sedan dess, men endast för att tjäna pengar:
– Det går mycket ut på att resa, sitta trött på tåg och i hotellrum och det är inte ett kreativt jobb, utan man är verkligen ett objekt som gör som man blir tillsagd och man är aldrig perfekt nog. Jag är så van att bli bedömd utifrån hur jag ser ut att jag har två Andréa. Modell-Andréa tar det inte personligt om de säger att jag är tjock, har dålig hy eller liknande. Objektet och personen kan inte vara samma.

”Att du inte fått respekt gör att du respekterar andra. Vi vet båda hur viktigt det är att skådespelare mår bra.”

Hon berättar att det var svårare från början och att hon i likhet med de flesta unga modeller var anorektisk, åt bara äpplen, även om de flesta säger att de inte har ätstörningar. I Berlin beskriver hon att idealen är sundare än på många andra ställen och att även ”äldre” kvinnor som hon får gott om jobb. Paris är den stad hon beskriver som värst vad gäller kroppsideal och hur modeller behandlas.
Patrick, som länge jobbat med film, tillägger:
– Att du inte fått respekt gör att du respekterar andra. Vi vet ju båda hur viktigt det är att skådespelare mår bra, både för deras skull och för att få ett bra resultat i filmen.

Andréa har alltid velat återvända till Härnösand och till hennes glädje var Patrick ännu mer sugen på att bo här. Båda älskar att vara i naturen och att bo i en liten stad där allt de behöver finns inom räckhåll. De beskriver storstadslivets alltför många intryck och hur människor bara fladdrar förbi, medan de i en liten stad ser människor mer tredimensionellt. Andréa säger:
– För oss som historieberättare är det otroligt inspirerande och folk är så intressanta här. Den där damen med hunden som brukade gå förbi när jag var tonåring – nu ser jag samma dam, äldre och med en annan hund. Välbekanta ansikten finns i mataffärerna och vänner från förr är kvar och har fått barn. I stora städer ser man inte människor på det här sättet, under långa perioder. Vi får våra bästa idéer här och vi är också mer avslappnade här.
Andréa och Patrick har varit tillsammans i 8,5 år och möttes via Facebook, när en vän till Patrick var inloggad på hans konto och la till Andréa som vän. Hon tyckte att han var söt och de började chatta. Patrick berättar:
– Det var i samband med att min morfar dog och jag fyllde 30 som jag kände att det skulle komma någon sorts förändring. Det låter konstigt, men jag var och hoppade fallskärm och tänkte att när jag når marken kommer något speciellt att hända. Precis när jag landade hade Andréa skickat ett meddelande till mig och frågade om jag inte skulle komma och hälsa på henne snart i New York.
Han åkte nästan genast från Tampa till New York, mötte Andréa och de campade i två dygn under en fullmåne. Första kvällen kysste de varandra. Andra dagen sa de att de älskade varandra och sedan dess har de varit tillsammans.
Patrick bodde vid det tillfället i Los Angeles. Andréa flyttade dit och de började göra filmer och tv-serier tillsammans. Inspirationen brukar komma av sig själv och sedan pratar de mycket innan de börjar skriva. Patrick säger:
– Vi kommer på något som känns som en cool story, med en karaktär och ett problem, och pratar om det tills berättelsen känns solid. Andréa är mest strukturerad, så hon skriver ner strukturen och jag lägger till färgerna: Vad äter huvudpersonen till frukost? Vad har de för egenheter?
Just nu jobbar de på en tv-serie som de sålt till ett tyskt produktionsbolag och på grund av pandemin har de många, långa digitala möten i stället för att ses på plats. Serien är helt baserad på miljöer i Höga kusten, men kommer att utspelas i Alperna. Andréa och Patrick ser stora outnyttjade resurser för filmskapande i Härnösand och Höga kusten:
– Vår största dröm nu är att göra en ny film här och starta ett produktionsbolag, och att köpa ett stort hus här i Härnösand med plats för studio, produktion, kanske starta en ­filmklubb och kunna ha visningar själva. På sommaren kan man filma hela dygnet i ­fantastiskt ljus. I Los Angeles väntar man på den där enda magiska timmen och måste skynda sig, men här kan man göra ­omtagningar som man vill och ljuset är alltid magiskt.

Patrick von Barkenberg och Andréa Winter Wahlgren

2018 hade deras film Blood Paradise premiär i USA. Den filmades i Härnösand, men har inte fått mycket uppmärksamhet i Sverige, däremot utomlands. Bland annat hamnade den etta på en lista med independentfilmer inom skräckgenren på horrornews.net och visades på filmfestivalerna Scary Movies Film Society of Lincoln Center i New York, Molins Horror Film Festival i Barcelona och Cinequest i USA.
Patrick och Andréa menar att det finns så många personer här i området som behöver få utbyte med andra och som skulle kunna vara med i mycket större sammanhang än amatörteater och små produktioner:
– Vi upplever inte att de får hjälp att komma fram eller att man tar tillvara de förmågor som finns här i Härnösand. Vi tänker till exempel på den begåvade Christer Cavallius, som var med i Blood Paradise och som blivit en god vän. Förhoppningsvis kommer vi att kunna göra en ny film tillsammans framöver. Och det finns ingen anledning till att inte Härnösand skulle kunna vara ett centrum för film.

BÄSTA/VÄRSTA ÖGONBLICK I KARRIÄREN:

  • Ett av de bästa ögonblicken i vår karriär var att få världsdistribution av vår film Blood Paradise som vi spelade in i Härnösand. Ett annat underbart ögonblick var när vi hörde att vår första tv-serie blev köpt av ett tyskt produktionsbolag förra året.
  • Ett av våra värsta ögonblick var att få pengar till att göra vår första film, men sedan förlora dem precis innan vi skulle börja filma, eftersom alla ­investerare drog sig ur på grund av att en av ­producenterna hade stulit pengar. Han är i fängelse nu.
  • Ett annat jobbigt ögonblick i vår karriär
    var när vi skulle sälja en serie till ett produktionsbolag och covid-19 slog till och vår deal inte gick igenom.
Andréa Winter Wahlgren

Ålder 33 år.
Gör Manusförfattare, skådespelare och modell.

Patrick von Barkenberg

Ålder 38 år.
Gör Manusförfattare och regissör.
Bor Härnösand och Berlin.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 28