Härnösand Yippie 6-7 2016

Känner du nån? (Jo, de är faktiskt världens mest kända Härnösandsbor)

Härnösandskändisar finns det gott om, både från historisk tid och nu verksamma. Här är Yippies personliga listor för ”då och nu.” Vi kan konstatera är att det på den historiska listan är en övervikt av manliga poeter och författare medan den aktuella listan totalt domineras av helt andra kategorier.

DÅ: Män

8 Frans Michael Franzén Poet och kyrkoman som blev biskop i Härnösand 1834. Skrev massor av psalmer. Den mest kända är Bereden väg för herran. Ledamot av Svenska Akademin från 1808.

7 Bengt ”Zamora” Nyholm Fotbollsmålvakten gjorde 5 säsonger med IF Älgarna innan gick till IFK Norrköping. Bland meriterna finns 3 SM-guld, 30 landskamper och Guldbollen 1961. Smeknamnet fick han för att han i barndomen brevväxlade med den spanske världsmålvakten Ricardo Zamora.

6 Bertil Malmberg Ytterligare en akademiledamot. Bertil Malmberg fick stol nr 18 i Svenska Akademin 1953. Hans självbiografiska bok ”Åke och hans värld” har blivit älskad av många och filmades senare av aAllan Edwall. Bertil Malmberg-sällskapet bildades år 2000.

5 Alfhild Agrell Ett eget sällskap med säte i Härnösand har även Alfhild Agrell. Hon är mest känd som dramatiker och hade stora framgångar under 1880-talet. Hennes pjäs ”Räddad” spelades till exempel på Dramaten många fler gånger än Strindbergs pjäser. Alfhild Agrell var radikal och förespråkade jämlikhet mellan könen.

4 Bo Holmberg Socialdemokraten från Härnösand gick via engagemnag i kommun och landsting till att bli civilminister under 1982-1988. Blev så småningom landshövding i Södermanlands län och är också känd som utrikesminister Anna Lindhs make.

3 Ludvig ”Lubbe” Nordström Har i sina böcker gjort Härnösand känt under namnet Öbacka. Som journalist blev han ”Lubbe” med hela svenska folket genom radioreportageserien Lort-Sverige 1938. Serien chockade landet men skapade också en sanitär väckelse. Självklart finns ett Ludvig Nordström-sällskap i Härnösand, som bland annat delar ut priser i hans namn.

2 Bengt Lindström Mannen som inte väjer för häftiga färger och stora ytor. Y:et vid Midlanda flygplats är välkänt, likaså de sju asagudarna på en oljecistern i Örebro. Till den gick det åt tre ton färg. Lindström i lite mindre format finns på många ställen i Härnösand, bland annat i Lindström-rummet på Murberget.

1 Thorbjörn Fälldin Den förre statsministern, som nyligen fyllde 90 år, gav begreppet landsfader ett ansikte. Ena dagen stod han bland ubåtar i Karlskrona och nästa dag bland fåren hemma i Ramvik. Lugnt, tryggt och långsamt svarade han på skjutjärnsjournalisternas frågor eller på Olof Palmes angrepp.

Bubblare
Elias Sehlstedt, poet. Gullan Bornemark, kompositör och musikpedagog. Stig Wallin, 5i12-rörelsens grundare. Anders Jonas Ångström, fysiker och astronom. Sven Vallmark, journalist. Jean Börlin, koreograf och dansare. Thorstein Bergman, vissångare. Stig Ossian Ericson, skådespelare. Hertha Hillfon, keramiker

Nu: Kvinnor

8 Anton Forsberg Ishockeymålvakten från AIK Härnösand har just gjort succé i Nordamerika där hans spel starkt bidrog till att Lake Erie vann AHL (ligan under NHL) i överlägsen stil. Får vi snart se honom permanent i NHL?

7 Emelie Forsberg Emelie är en världsstjärna inom skyrunning, bergslöpning och skidalpinism. Hon har vunnit massor av krävande tävlingar runt om i världen och har också det officiella rekordet i att springa från fjällstationen till Kebnekaises topp och tillbaka. Det gjorde hon på drygt två timmar!

6 Amanda Lind Miljöpartiets nyvalde partisekreterare är inte så jättekänd ännu, men i takt med att hon får mer plats i rampljuset lär fler och fler även utanför Härnösand börja känna igen hennes dreadlocks och norrländska accent. Och då borde hon kunna klättra på den här listan också.

5 Maria Prytz Curlingspelaren har precis lagt sopen på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär med massor av medaljer i SM, EM och VM och toppat med en silvermedalj vid OS i Sotji 2014. Nu satsar hon på en karriär som coach i stället.

4 Eva Goës Amanda Linds partikamrat är fortfarande verksam i den gröna internationella rörelsen och i viss mån på lokal nivå. Som mest känd i Sverige var hon när hon som ett av två språkrör tog in Miljöpartiet i riksdagen 1988.

3 Jessika Gedin Jessika Gedin är mest känd som programledare i SVT:s bokprogram Babel och som mångårig trendletare i radioprogrammet Spanarna. Men hon har också drivit bokförlag och hjälpt sin mamma Lena Fries-Gedin att översätta Harry Potter-böcker.

2 Anette Norberg Anette Norberg gav oss några oförglömliga TV-ögonblick när hon och hennes lag vann OS-guld i curling både 2008 och 2012. Hon har också en hel massa andra medaljer och är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna. Efter ett uppehåll satsar hon nu på att nå OS 2018 i den nya grenen mixed dubbel.

1 Lena Endre Skådespelaren som delvis växte upp i Härnösand har gjort succé både på teaterscener, filmduken och på TV. Genombrottet kom i TV-serien Varuhuset och därefter har hon bland mycket annat jobbat med Ingmar Bergman, fått Guldbagge och  varit huvudperson i TV-programmet ”Här är ditt liv”.

Bubblare
Emma Johansson, cyklist för Härnösands CK. Christina Höj Larsen, riksdagsledamot. Jasenko Omanovic, riksdagsledamot. Henrik ”Elvis” Åberg, artist. Lars T Johansson, skådespelare, artist och mångsysslare. Sara Parkman, musiker, radiopratare och mångsysslare. Fanny Gradin, brottare. Niklas Öhlén, brottare. Owe Sandström, klädskapare, djurexpert och mångsysslare. Doris Dahlin, författare. Annika Sjögren, författare. Pelle Nilsson, fotbollsspelare

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 26