Härnösand Yippie Jul 2020

Kyrkojulen blir digital

Text Karin Pettersson Skarby

På grund av pandemin blir det inte några julkonserter i kyrkan i Härnösand i år. Men gudstjänsterna i de olika kyrkorna blir genomförs som vanligt och kommer att kunna upplevas av åtta personer i kyrkbänkarna. Guds­tjänsterna i Härnösands domkyrka livesänds för alla andra.
– Vi försöker att hitta möjligheter att sprida hopp och glädje, säger domprost Kent Nordin.

Från och med 24 november är taket för antal besökande till en sammankomst åtta personer. Det är naturligtvis covid-19 som är orsaken till restriktionerna. Högmässor, vigslar och dop kan genomföras med max åtta personer närvarande, och begravningsgudstjänster med max 20 personer.
Det betyder inte att kyrkans verksamhet upphör. Många evenemang är naturligtvis inställda, till exempel körkonserter och andra sammankomster. Men kyrkan fortsätter att hålla högmässor och att vara närvarande på sin webbplats och Facebooksida med både livesändningar och musik.
– Emma Ekebjörk kommer till exempel ha allsång och även andra musiker kommer att ha livesändningar med julmusik, berättar domprost Kent Nordin.
Svenska kyrkan i Härnösand har direktsänt sina gudstjänster i domkyrkan sedan april och har haft ett genomsnitt på ungefär 100 personer som har varit på plats eller sett livesändningarna eller inspelningarna av gudstjänsten. Det är ungefär samma genomsnitt av besökande de hade på gudstjänster i kyrkan innan pandemin.
Normala år är det julottan och midnattsmässan på julafton som har flest besökande under kyrkoåret. I år kommer kyrkan förmodligen stå nästan tom under mässorna.
– Domkyrkan brukar vara välbesökt i juldagarna. Vi får se om restriktionerna lättas upp och vi får ta in 50, men som vi bedömer det nu kommer det bli åtta också i juldagarna. Vi har inte någon stor förhoppning om att det ändras för allmänna sammankomster. Det blir en annorlunda jul, säger Kent Nordin.
Det är tradition att kyrkan arrangerar jul i gemenskap på julafton, men den är också inställd. Det är för ensamma människor som vill fira jul med någon. Mellan 100 och 150 personer brukar delta. I år kommer kyrkans anställda kontakta dem som brukar vara med på julgemenskapen och erbjuda dem en julkasse med julmat och julklappar.
– Vi förstår att folk är trötta på situationen och less. Det är vi som jobbar i kyrkan också. Vi försöker hitta andra sätt att arbeta. Vi har två målsättningar: Att inte sprida smitta, och att hålla våra medarbetare friska. Samtidigt måste vår verksamhet snurra på och vi genomför så mycket vi kan. Vi får beredda oss på att det kommer att dröja en bit in på nästa år innan vi kommer till ett normalläge igen, säger domprosten.
Biskop Eva Nordung Byström säger på Härnösands stifts hemmasida att det inte blir stora körer i år, inget Hosianna så kyrktaket lyfter, men att det blir lite adventsstämning ändå med ett starkt evangelium och gemenskap, om än på distans.
Gudstjänster och mässor i Härnösands domkyrka kan följas från www.svenskakyrkan.se/harnosand.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 9