Härnösand Yippie 4 2022

Många fördelar med det nya hotellet

Text Lennart Lundberg

Fler bilder:

Nu är det klart att Hernö Gin tillsammans med flera lokala Härnösandsföretagare bygger ett nytt destinationshotell på Kanaludden. Företagarna har som långsiktig plan att utveckla Härnösand och Höga Kusten till en internationell destination för ginskapande och ginupplevelser. Men hotellet betyder så mycket mer.
Här kommer några personliga funderingar över hur hotellet kommer att påverka Härnösand:

1. Härnösand som den internationella Ginstaden
Hernö Gin har redan en fullvärdig besöksanläggning med restaurang som gör det möjligt att ta emot besökare från när och fjärran i Dala. Men gästerna måste ha en plats och sova och kunna få fler upplevelser under besöket. Här behövs hotellet.

2. Konferenser som annars hamnat på annat ort
Nu efter pandemin kommer konferenser och möten åter att öka. Och då behövs fler mötesplatser och hotell. Det nya hotellet leder till att företagare och myndigheter kommer att lägga konferenser i Härnösand som annars troligen skulle hamna i Sundsvall eller någon annan del av landet. Jag har bevakat konferenser som hållits på Härnösands teater där deltagarna inkvarterats i Sundsvall. Det går att ha konferens, mat, dans eller mingel för upp till 400 gäster på det nya hotellet, vilket mycket troligt kommer att leda tills fler gästnätter även för övriga hotell i Härnösand med eftersom så många gäster klarar inte ens det nya hotellet.

3. Härnösand utvecklas som turiststad
Dels kommer hotellet att vara ett lockande konferenshotell. Men det lockar även turister. Ett av målen för Höga kusten destination är att turismen ska ge många nya jobb. Enligt en rapport behövs det 300 nya hotellbäddar i Höga Kusten för att klara destinationens mål. Och här kommer det nya hotellet helt klart in i bilden. Bara hotellet kommer att ge många nya arbetstillfällen.
Hotellets utseende och läge kommer att locka. Det är mycket ovanligt med ett så unikt havsnära centralt läge. Dessutom finns det massor med olika anläggningar och attraktioner mycket nära hotellbyggnaden. Vissa är självklara som simhallen med bassänger, spa och motionsanläggning. Det är nära till centrum med handel och service och ännu närmare till Härnösands teater, och Technichus,

4. Hotellet kommer att påverka Härnösand positivt
Det är också bra för härnösandsborna eftersom hotellet måste också arbeta med att gästerna får ett bra besök. Det betyder att hotellet med största sannolikhet kommer att hjälpa till att utöka verksamheten och utbudet på till exempel Härnösands teater. Hotellet måste, för att få turister, aktivt vara med att utveckla till exempel kulturmiljö, handel, småbåtshamn och andra sevärdheter detta för att matcha de nya hotellgästernas behov vilket också vi som bor här har nytta av.

5. Bra för Härnösands handel och företag.
Vissa beräkningar som presenterats visar att hotellet skulle innebära att omsättningen för handeln kan komma att öka med över 200 miljoner kronor om året. En hotellbeläggning på femtio procent motsvarar i besöksvolym mer än två kryssningsfartyg i månaden året runt. Men det är inte antingen eller eftersom både hotellets gäster och kryssningsresenärer vill ha logi, nöje, komfort, rekreation samt närhet till shopping och utflykter i stadskärnan och Höga Kusten. På så sätt kommer det nya hotellet att bli en motor för Härnösands och Höga Kustens besöksnäringsutveckling. Härnösand och hotellet ligger bra till. Flera flygplatser underlättar även satsning på internationella besökare. HK Airport har ju dessutom tågförbindelse.

Runner up: Hotellet kan leda till utveckling
Satsar man till exempel på shuttletrafik till Vårdkasens alpina anläggning bara några minuter ifrån Kanaludden skulle det göra anläggningen ännu intressantare som vinterresmål. Och det går att ta del av Vårdkasens utbud året runt med till exempel mountainbike och trail. Med inspiration från Östersund, fast bättre, skulle vi kunna erbjuda wakeboardåkning via vajer, beachvolley, studsmatta, fika, yoga och solstolar, ett koncept som skulle kunna vara en del av Kanaluddens utbud sommaren. Och det finns säkert mycket mer för kreativa härnösandsbor att ta tag i. Ett utbud som lockar både turister och oss som bor här.

”FAKTA: HERNÖ GIN HOTELL
Läge: Hernö Gin Hotell byggs havsnära vid Södra Sundet som mynnar ut i Bottenhavet och som via Östra kanalen når Nattviken. Ett centralt beläget hotell med gångavstånd till Härnösands centrum.

Antal våningar: 9.

Antal rum: 128, varav 18 är större rum och sviter.

Faciliteter: Flera barer, restaurang, konferensanläggning med 7 lokaler och kapacitet upp till 225 personer. Relax och bad i intilliggande simhall.
Beräknad byggstart: Sen höst 2022

Öppning: 2024

Fastighetsägare: Hotell Hernö Gin AB.

Finansiärer och huvudägare: Hernö Gin Hotell är förutom Hernö Gin AB Highcongrundaren Daniel McCabe samt entreprenörerna Anders och Jan-Erik Skogström.

Partners: I projekteringen har förutom Arkitekterna Krook & Tjäder även Härnösandsbolagen Bricon och Viken Miljökonsult medverkat, liksom Gicon Installationsledning, Kökspennan samt Epsilon Byggkonsult

Byggstart: 2022″

Saxat från Hernö Gins Pressmeddelande!

 

 

Artikeln publicerades i Yippie 4 2022 på sidan 20