Härnösand Yippie 11 2022

Öppen atelje i

NAMNLÖS GRÄND

Text Ulf Westman Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Huset på Namnlösa gränd i Östanbäcken byggdes redan på 1700-talet. Nu har kompisarna Monica Sten och Katarina Sälg tillsammans med sina män varsamt renoverat den pittoreska byggnaden som förvandlats till en öppen atelje.
– Vi har spanat i 20 år på just det huset.

December står för dörren och på Namnlösa gränd har julstämningen redan börjat infinna sig. I kaminen sprakar brasan inbjudande och bakom symaskinerna lyser flitens lampa.
Det lilla gårdshuset, utan vatten och avlopp med en häftig brandvägg i tegel, blev till salu i somras.
– Varje julafton i närmare 20 år har vi gått på Namnlösa gränd och kastat lystna blickar mot just den här lokalen. När Östanbäcksgatan 7 med det tillhörande gårdshuset på Namnlösa gränd annonserades ut fick familjen Sten möjlighet att köpa fastigheten.
Huset är byggt 1756, men det lilla gårdshuset fick en ansiktslyftning på 1980-talet. Katarina och Monica föll för den gammeldags charmen, husets mysfaktor och det centrala läget. Men det behövdes göras en del arbete innan de kunde flytta in sin verksamhet.

– Vi har ansträngt oss för att behålla en del av husets ursprungliga karaktär. Återanvänt inredning och dörrar som vi hittat i fastigheten. Bordet och disken är från den gamla snickarverkstaden, butikshyllan hittade vi i matkällaren.
De nya ägarna har renoverat varsamt i etapper och satt sin egen prägel på hemmet med omsorgsfullt valda material och färger. I september slog man upp portarna för allmänheten för första gången. Sedan dess har man haft öppet vid ytterligare tre tillfällen.
– Vi har båda jobb vid sidan om och gör det här för att vi brinner för hantverk och ville göra något för stadsdelen Östanbäcken. Det är ju en unik stadsdel som går att utveckla ännu mer. Här vill vi skapa en kreativ mötesplats.
Väl inne i den mysigt inredda lokalen möts vi av den handgjorda skylten som avslöjar butikens namn; Happy Daisy´s. På hyllor och galgar hänger och ligger alla tänkbara underbara ting skapade av vana handarbetshänder.

Blusar och ponchos med eget mönster, halskragar, scarf, mössor och egentillverkade doftpåsar
– Vi försöker ha ett hållbarhetstänk i det mesta vi gör och drivs av att skapa kläder och accessoarer vi själva vill ha.
En del av intäkterna brukar Monica och Katarina öronmärka till välgörenhet.
– Det sitter liksom i ryggmärgen att göra något gott. Särskilt i dessa tider.
Intresset för att sy, vad kommer då det ifrån?
– Ha, ha, det vaknade sent i livet av en ren tillfällighet. Vi var båda bjudna på en fest 2014 och hittade inte de klädesplagg vi ville ha. Då bestämde vi oss för att sy dem själv. Och på den vägen är det.

3 förslag för att utveckla Östanbäcken

1. Öppen atelje
Monica och Katarina välkomnar andra hantverkare till sin atelje på Namnlösa gränd.

2. Berättarkvällar
För att locka fler till Östanbäcken planerar Happy Daisy´s att anordna aktivitetskvällar, närmast i tur väntar en berättarkväll.

3. Skapa fler butiker
Östanbäcken är en unik stadsdel som borde få fler butiker att etablera sig, menar Monica och Katarina.

Har du tips på hur Östanbäcken kan utvecklas.
Mejla till: info@yippieharnosand.se

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 30