Härnösand Yippie 11 2016

Så ska city modelleras om

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Det ser ljust ut för Härnösands centrum. Nu sitter de två stora fastighetsägarna, Westerlind Fastigheter och Amasten, runt samma bord och tillsammans med kommunen och handlarna smider de nya och stora planer.

Läget i centrum är plötsligt ett helt annat än det varit på mycket länge, kanske någonsin. Tidigare har fastighetsbeståndet varit utspritt på många ägare, varav flera suttit långt bort och visat svalt intresse eller till och med ett direkt ointresse för Härnösand.
Men nu är det andra tider. För ett år sedan köpte Härnösandsföretaget Westerlind Fastigheter hela Diös bestånd med många fastigheter i centrala stan och deklarerade genast att man tänkte satsa på stadskärnan.

Olof Pergament från Amasten och Emil Westerlind för Westerlinds Fastigheter jobbar tillsammans för att utveckla Härnösands centrum.

Olof Pergament från Amasten
och Emil Westerlind för Westerlinds Fastigheter jobbar tillsammans för att utveckla Härnösands centrum.

Något år tidigare dök en ny fastighetsägare upp i stan när Stockholmsbaserade Amasten köpte ett större bostadsbestånd. Med på köpet följde en del av Prismakvarteret. I fjol köpte Amasten ytterligare ett större bostadsbestånd och även den här gången följde delar av Prisma med på köpet.
– Plötsligt hade vi 50 procent av Prisma och då kändes det logiskt att också förvärva resten, säger Amastens vd David Dahlgren.
Det skedde alldeles nyligen och i samma veva tog Westerlinds över Hemköpshuset i en bytesaffär med NSI Invest. Därmed äger Westerlinds eller Amasten i stort sett alla de viktigaste fastigheterna i centrum (se karta). Och nu sitter de alltså tillsammans och tittar på utvecklingsmöjligheter.
– Historiskt sett är det inte bra med för många fastighetsägare. Då konkurrerar man bara om samma hyresgäster i stället för att samarbeta och utveckla, säger David Dahlgren.
– Vi har en samsyn, ett förtroende för varandra och en väldigt öppen dialog, säger Emil Westerlind, vd för Westerlind Fastigheter. Och när det så småningom kommer till verkstad, att börja ge och ta, då är det betydligt enklare att vara två än fyra-fem stycken företag.

”Nej, det finns potentiella hyresgäster redan nu, men vi avvaktar aktivt. Vi vill ta ett helhetsgrepp och försöka lägga hela pusslet på en gång”

Med i samverkansprojektet är också handlarna i form av Handelsplats Härnösand och kommunen. Kommunstyrelsen anslog nyligen 500 000 kronor till satsningen. Än så länge handlar det om ett idé- och förankringsarbete och på idélistan finns många saker.
– Vi tillåter oss att spruta idéer ganska fritt just nu, säger Emil. Det är många roliga idéer, men alla är kanske inte helt förankrade i verkligheten.
Just nu ser det annars rätt dystert ut i centrum med många tomma lokaler. Men det beror inte på att det saknas intresse för lokalerna.
– Nej, det finns potentiella hyresgäster redan nu, men vi avvaktar aktivt. Vi vill ta ett helhetsgrepp och försöka lägga hela pusslet på en gång, säger Olof Pergament som är Amastens representant i arbetet.

Några av de grundläggande tankarna är att länka ihop gallerian med övriga centrum på ett bättre sätt så att det känns som en helhet. Andra saker är att göra entréerna till stadskärnan mer tydliga och välkomnande och att utöka utbudet av caféer, restauranger och andra aktiviteter som kompletterar den vanliga shoppingen.
– Stan ska bli en plats där man vill vara och träffa andra människor, där det finns saker att göra även när man inte shoppar, säger Emil Westerlind.
Med den starka lokala förankring Westerlinds har är det inte så konstigt att företaget vill satsa på stan. Men det finns också kommersiella argument för att göra en större satsning.
– Det kan vara svårt att få ihop en kalkyl på en enda fastighet. Men med fler fastigheter runt omkring kan en större investering spilla över även på dem.

Amasten är som sagt Stockholmsbaserat och har verksamhet i ett 20-tal kommuner, men Härnösand är en av de tre största.
– Vi har fem anställda på plats och tror stenhårt på Härnösand, säger David Dahlgren, som själv har sin bas i Stockholm. Det är bra att finnas i Stockholm också, med närhet till de stora kedjornas huvudkontor.
Nu går arbetet vidare med att ta fram idéer och förankra dem bland alla inblandade. Så småningom ska det också börja synas i den konkreta verkligheten att det händer saker.
– Ja, men det viktigaste just nu är att vi sitter runt samma bord, fastighetsägare, kommunen och handlarna, och formulerar en gemensam vision, en bild av vad vi vill att Härnösands centrum ska vara. Och att det är företag och personer som verkligen vill något och tror på det här, säger Olof Pergament.
– Och när vi har lyckats kommer det att ha investerats mycket i stan, säger Emil Westerlind.

 

FÄRRE  FASTIGHETSÄGARE  I CENTRUM

FÄRRE FASTIGHETSÄGARE I CENTRUM

På gång just nu

Westerlinds:

  • Arbetsförmedlingen flyttar in på Köpmangatan
  • Fitnessbutiken har flyttat in mitt emot Cityexperten (f d Lust & Fägring)
  • Förhandlingar pågår och fler nyheter kanske kan presenteras inom kort

Amasten:

  • Har precis tagit över Prismagallerian så inget konkret finns att säga än

NSI Invest:

  • Har en intressent på gång till gamla Mormor Hilma, men i skrivande stund är inga papper skrivna
Artikeln publicerades i Yippie 11 2016 på sidan 39