Härnösand Yippie 3 2020

Stort intresse för Tjejjouren

Foto Pawel Maronski

Härnösand behövde en tjejjour, så Patricia Åberg, Emelie Sundin och Johanna Heinemo startade en. Intresset för den nystartade tjejjouren är stort och efter sommaren hoppas gruppen kunna dra igång sin verksamhet.

Responsen på den första försiktiga marknadsföringen har varit riktigt bra. Till och med Tjejjourens grundare är imponerade.
– Det är jätteroligt! Många har hört av sig och peppat och varit väldigt positiva till att vi drar igång, säger Johanna Heinemo.
Nu väntar fortsatt marknadsföring och rekrytering för att få ihop en tillräckligt stor ideellt arbetande grupp av kvinnor 18–30 år för att kunna driva runt en löpande verksamhet. Tjejjouren kommer att synas i sociala medier, men kommer också att samarbeta med kommunen och synas under Stadsfesten i juli.
Tre aktiva idag ska bli tio – eller gärna fler – och därefter ska den växande gruppen utbildas.
Efter sommaren siktar Tjejjouren på att kunna dra igång verksamheten. Till att börja med handlar det om att en kväll i veckan bemanna den anonyma chatlinje som tar emot frågor och inlägg från unga tjejer i hela landet.
– Kvinnojouren har ganska mycket fokus på våldsutsatta kvinnor. Här handlar det mer om att arbeta förebyggande, säger Emelie Sundin. Det kan naturligtvis handla om våld också, men chatlinjen är också en möjlighet att prata om självförtroende, förhållanden och om att stärka unga tjejer.
– Chatten ska kunna ge råd om vart man vänder sig för att få hjälp, för att söka info, men funkar också lite som en klok storasyster, säger Patricia Åberg.
Tjejjouren kommer till att börja med att hålla till i Kvinnojourens lokaler och grundartrion påpekar att allt engagemang är välkommet. Eftersom gruppen startade i början på året dröjer det innan man kan hoppas på bidrag för sin verksamhet från myndigheter och organisationer.
– Alla kanske inte har möjlighet att arbeta ideellt varje vecka, men man kanske kan bidra med annat eller vara stödmedlem, säger Johanna Heinemo.
Redan idag går det att stötta Tjejjouren ekonomiskt. Information om hur, samt info om hur du kan engagera dig ideellt i verksamheten kommer att finnas på Facebooksidan Tjejjouren Härnösand.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 11