Podd Yippie 12 2020

2. Lär känna Anna-Karin Hasselborg

”Fråga även barnen hur dagen på nätet har varit”

Hon jobbar med våldsförebyggande åtgärder i en kommun som politiskt har beslutat om en nollvision för våld i nära relationer. I Härnösandspodden berättar hon bland annat hur hennes arbetsdagar ser ut, hur man kan få en tryggare och mer jämställd kommun och om varför hon engagerar sig i kvinnojouren. Hon tror flera kvinnor skulle ha varit döda om inte kvinnojouren fanns, och hon tycker det är tokigt att det är ideellt arbete som säkrar kvinnor och barns trygghet, och inte staten.
— Det är ganska många barn som utsätts för våld, framför allt nu när vi närmar oss jul- och nyårshelgerna och vuxna har en tendens att bli sysslolösa och dricka mer alkohol. Det är tyvärr många barn som får sina julhelger och alla andra helger förstörda, säger Anna-Karin i podden.
Härnösand är din barndomsstad, och också din stad som vuxen.
Hur tycker du staden har förändrats?
— Jag kan tänka nu; vilken bra stad vi bor i, vad mycket bra det finns här. Det jag kanske inte såg tidigare. Vi har en otrolig framgång i kommunens arbete, vi är ganska långt fram om vi jämför med andra kommuner. Vi har också en fantastisk natur nära oss. Det är kanske inte så mycket som har förändrat sig, men mitt synsätt har förändrats.
Du förläser om barn på nätet. Vad säger du till föräldrarna?
— Alla föräldrar är delaktiga i fotbollsmatcher eller andra typer av fritidsintressen. Barn spenderar någonstans mellan två och åtta timmar på internet, så varför är man inte lika engagerad i hur det är där? Alla föräldrar frågar hur det var på skolan idag, men fråga också hur det var på nätet. Det är där barn är idag. Det är där de lär sig, hänger och umgås med vänner.

Lyssna!
Hör hela intervjun i Härnösands­podden. Där berättar Anna-Karin Hasselborg om sin barndoms stad Härnösand, om resan från Bondsjöhöjden, via Monaco och Santorini på Grekland till kriminologistudier på Mittuniversitetet , om sitt engagemang för våldsförebyggande arbete, vänskap, trygghet och stora middagar och om vilken julmat hon gillar.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 56