Härnösand Yippie 6-7 2020

Trollkarlen från Åm

Foto Pawel Maronski

Dubbelmördaren i Linköping gäckade polisens utredare i sexton år.
Släktforskaren Peter Sjölund från Åm i Älandsbro hittade honom med hjälp av modern DNA-teknik. Nu vill varenda nyhetsredaktion prata med mannen som knäckte fallet.
– Hysteriskt är bara förnamnet. När Sunday Times ringer och vill ha en intervju med en svensk släktforskare så inser man att det är riktigt stort, säger Peter.

Yippie får tag i Peter Sjölund när han sitter i bilen på väg hem från Stockholm. Under några intensiva dagar har han hunnit med nya intervjuer med Sveriges Radios P1 och P3, TV4 och några till. Han har nominerats till Aftonbladets Svenska Hjältar-pris. Och så vidare.
Det var inte det här situationen han trodde att han skulle vara i när han för några år sedan startade eget för att satsa som egenföretagare i släktforskningsbranschen. Men när DNA-tekniken förbättrades såg Peter Sjölund tidigt möjligheterna, och insåg också att den teknik som kunde hjälpa personer att leta släktingar lika gärna skulle kunna hjälpa polisen att hitta grova brottslingar som lämnat DNA-spår på brottsplatsen.
– Jag har kallat DNA en större revolution än fingeravtrycken och när jag såg möjligheterna så hörde jag av mig till mordutredarna i Linköping sommaren 2019.
Resten är, som man brukar säga, historia. Svensk kriminalhistoria.
”En pionjärinsats för Sverige och ett mycket stort steg framåt för svensk kriminalteknik”, har vetenskapsjournalisten Karin Bojs kallat Peter Sjölunds insats, och även om svensk polis ännu inte har fattat något formellt beslut så talar allt för att metoden kommer snabbt kommer att bli etablerad.
– Det här var ett pilotfall och det finns en del integritetsfrågor som man behöver titta på, men metoden öppnar stora möjligheter, säger Peter Sjölund.
Hur har det varit att delta i en mordutredning jämför med att arbeta med dina ordinarie uppgifter?
– Väldigt likt. Det är en gåta som ska lösas. När jag har letat mördaren så har jag använt samma metod som när jag söker en okänd pappa, och känslan när man efter mycket letande hittar rätt är också densamma. Sedan vet man att baserat på mina resultat så står insatsstyrkan redo att slå till mot en misstänkt så man kollar resultaten, och man dubbelkollar dem och man trippelkollar. Det skulle kunna få sådana stora konsekvenser om jag hade missat något.
Men det är rätt mycket högre glamourfaktor på att lösa en av Sveriges största mordutredningar, än på att föreläsa på en bygdegård i Västerbottens inland, va?
– Haha, ja, nu tog du ytterligheterna. Jag tycker ju att båda uppdragen är väldigt roliga, men glamourfaktorn är nog högre på Linköpingsfallet, ja.
Vad händer framöver?
– Dels har jag sagt att jag tycker att det skulle vara intressant att ingå i ett släktforskarteam som hjälper polisen och där har jag redan blivit kontaktad av ett tiotal riktigt vassa släktforskare, så det hoppas jag kan bli verklighet. Dels så har jag fått många förslag från bokförlag och tv-produktionsbolag. Jag vill inte berätta vad det handlar om, men det finns flera saker som låter riktigt spännande. Det är en spännande ny värld som öppnar sig, kan jag säga.

Peter Sjölund

Ålder 54 år.
Familj Fru och två barn.
Bor Åm, Älandsbro.
Gör Professionell DNA-släktforskare.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2020 på sidan 16