Reportage Yippie 6-7 2022

Kulturbärare

Egenskapat drömläge

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

I Brunnäs utanför Älandsbro kombineras permakultur med black metal-kultur. Här ligger nämligen Svarttorpet, där permakulturdesignern och black metal-musikern Veronica Setterhall har sitt paradis med hästar, odlingar och replokal.

Det var 2018 som Veronica köpte den lilla gården. Hon kommer från Sollentuna, men har haft en längtan efter en egen plats på landsbygden där hon kan leva mer som hon vill. Efter många år utomlands och med jobb runt om i världen ville hon ha flera årstider, vinter och snö. Då hade hon bott i Portugal och Tyskland i många år.
– Jag letade efter en plats att köpa. Först byggde jag om en van och bodde mer eller mindre i den. Då tänkte jag att Roslagen eller Småland kanske skulle bli platsen för mig, men såg detta hus som hade legat ute för försäljning länge. Jag åkte upp, tittade och 45 minuter senare la jag bud.

Brunnäs var alltså inte ett planerat drömläge, men det blev. Veronica var redan bekant med David och Marja Bennett, som bor i närheten och ägnar sig åt odling och permakultur. Det var något som Veronica också ville utveckla och torpet var perfekt:
– Det ligger skyddat mot norr, stabilt mot berggrund, men samtidigt med öppen odlingsmark framför. Det är mycket sådant som permakultur handlar om – inte bara hållbarhet, utan att läsa av landskapet och hitta samband.
Permakultur beskriver Veronica som ett designsystem man kan applicera inte bara på odling utan på företagande och ens eget liv:
– Till skillnad från ekologisk odling, som främst går ut på att det ska vara giftfritt, är permakultur omsorg om jorden, även i förhållande till människor i andra länder. Det går ut på att försöka bidra till rättvis fördelning och ett cirkulärt system där det inte läcker energi. Att bygga resilienta system som klarar sig själva, bygger upp jorden och den biologiska mångfalden.

I permakulturodling jobbar man främst med material som finns på plats. Hästarna betar gräs och ger gödsel. Löv och gräsklipp används för att ge tillbaka näring till jorden. Man använder marken på ett smart sätt, till exempel genom att placera odling nära en stor sten som värms upp under dagen och håller värmen för växterna. Därigenom sparar man också energi och slit, för människans egen ­hållbarhet ingår också i permakulturen.
Att marken bitvis är stenig är värdefullt:
– Det ger livsrum åt massa kompisar som man vill ha, till exempel grodor, insekter och fåglar som bidrar till ekologisk balans.

För företag kan permakultur innebära att man främst försöker skapa produkter eller tjänster som bidrar till det ­lokala samhället och att ge långsiktigt hållbara
jobb där människor trivs, snarare än att fokusera på att maximera vinsten, förklarar Veronica.
– Det kan också handla om att skapa en ny produkt av någon annans problem, till exempel göra något nytt av det som annars blir sopor. Avfall är en resurs på fel plats!

Just nu jobbar hon för fullt med sommarens odlingar. Ur en bädd av hästgödsel sticker en experimentell vitlöksodling upp. Bönor petas ner i tråg för förodling. Gråärter är en av ­Veronicas nyaste favoriter: ­
– Gråärter var en vanlig gröda före industrialiseringen och nu är de på uppsving igen, som proteinkälla som går att odla lokalt på nordliga platser. Mitt fokus i år är på att odla rejäla matgrödor som kål, morötter, rovor och potatis. Som världen ser ut nu är det viktigare än någonsin.
Veronica tipsar om en grupp på Facebook som heter Matvärn, där man kan lära sig mer om varför det är viktigt att bli mer själv­försörjande och hur man kan samarbeta med andra.

Ett visst mått av katastroftänkande, eller snarare att alltid vara beredd att klara sig själv, verkar ingå i permakulturen:
– Jag vill till exempel inte bara vara beroende av elvärme, utan även kunna elda, med ved från tomten. I stället för att enbart ha kommunalt vatten kan jag gå till brunnen eller de källor som finns i närheten.
Victoria har en egenbyggd bastu med virke som redan fanns på plats. Huset ska få liknande färgsättning, inspirerat av black metal och norsk dragestil. På gården har hon byggt en replokal där hon och hennes sambo, som är på väg att flytta in, kan spela. Veronica har turnerat med det holländska black metalbandet Asagraum och vikarierar numera i bandet. Hon skriver egen musik och eftersom hon även är intresserad av tidig musik har hon nyligen börjat spela viola da gamba.

I juli kommer Veronica att leda en nybörjarkurs i permakulturodling och hon tar även uppdrag som konsult. Hennes huvudyrke är dock egenföretagare inom digital marknadsföring. Hon har också startat ett hantverksmärke där hon säljer kläder, handdukar och annat som hon designar och tillverkar av återbrukade material. Dessa produkter har hon nyligen börjat sälja på Re:store under märket Naturbunden.
Hon skickar med sitt bästa tips just nu till läsarna:
– Säg åt alla att odla potatis. Då har ni mat även om priserna fortsätter att stiga.

Veronica Setterhall

ÅLDER 42 år.
FAMILJ Sambo, två hästar, en katt, släkt i Stockholm och Tyskland.
BOR Brunnäs.
GÖR Permakulturdesigner, återbrukshant-verkare, digital marknadsförare och black metal-musiker.
HEMSIDA www.svarttorpet.se/
INSTAGRAM svarttorpet (gården & permakultur)
naturbunden (återbruksmärke)
vkaotisk/ (musiken/privat)

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2022 på sidan 22