Härnösand Yippie 12 2013

Vårdkasens tid är här

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Det är december och frosten glittrar i Vårdkasbacken. Men snön är på ingång – och då gäller det att vara redo. En tidig lördagsmorgon träffar Yippie eldsjälarna bakom Vårdkasen som berättar om den kommande vintersäsongen.

Termometern visar två minusgrader. Frosten knarrar under fötterna och den vita himlen vittnar om att snön är på väg. Härnösands Alpina Klubb driver Vårdkasbacken ideellt i dag och hoppas kunna öppna backen till annandagen.
– Förra säsongen var en av de bästa och längsta säsongerna hittills. Det hoppas vi kunna toppa i år, säger Per Sander, ordförande för Härnösands Alpina Klubb.
Men verksamheten står inför en omställning. Patrik Jonasson, eldsjälen som haft ansvaret för backen de senaste åren, ska flytta och nu läggs ansvaret ut på flera personer. Förutom cafeteria och skiduthyrning ska de sköta lift, snömaskin och funpark.
– Men vi är många medlemmar som hjälps åt så det ska nog gå bra. Vi har väldigt roligt när vi jobbar och har fått en bra sammanhållning i föreningen tack vare det, förklarar tränaren Hugo Wikström.
Vi slår oss ner i cafeterian och medlemmarna börjar diskutera olika idéer. Brist på engagemang finns det knappast. För tre år sedan byggde föreningen sin nuvarande cafeteria och

i fjol fick de en pulkabacke. Båda sakerna har varit rejäla lyft för verksamheten. I år väntar fler nyheter. Under hösten har föreningen byggt ett klubbrum för sina medlemmar och tillsammans med kommunen har de också byggt ett nytt teknikhus i slutet av backen.
– Under vintern vill vi också se över ljudanläggningen och parkeringen och så småningom börja byta ut utrustningen i skiduthyrningen, säger Per Sander.
Vi går ut till backen och i ett skjul en bit bort står snökanonerna uppställda, redo att rycka ut. Men först måste termometern nå sex minusgrader. Pontus Jansson som sköter funparken berättar att backen kommer att vara öppen för allmänheten på tisdagar, onsdagar, fredagar och hela helgerna. Han pekar mot ett hopp och avslöjar att de också kommer bygga en permanent skicrossbana i vinter.
– Vi vill ha lite mer variation i backen framöver och försöker föra en dialog med de aktiva om vad de vill ha i backen. Vår ambition är att det här ska bli en plats dit alla vill åka, säger han.
Några som också laddar upp för vintersäsongen är medlemmarna i Härnösands Skidförening. Tränaren Thomas Söderlind möter oss i träningskläder vid elljusspåret. I väntan på snön får han nöja sig med stavgång.
– Men så fort snön faller och det finns ett riktigt spår kör vi igång. Då kommer vi försöka ha flera träningar i veckan, säger han.

”Det är Härnösands yttersta utkiksplats och det borde man ta till vara på.”

Föreningen bildades för ungefär 1,5 år sedan och har i dag ett 20-tal aktiva medlemmar. Thomas förklarar att motions-idrottandet har ökat drastiskt i Sverige de senaste åren, något de försöker ta till vara på genom sin förening. I vinter kommer de erbjuda klassisk skidåkning för vuxna.
– Alla är välkomna att vara med, oavsett om man vill få bättre teknik eller träna inför Vasaloppet. Men det är väl kanske inte rätt forum om man vill dricka varm choklad, konstaterar han och skrattar.
– När vi har byggt upp en stabil verksamhet funderar vi på att starta nybörjarkurser, och på sikt också en barn- och ungdomsverksamhet, fortsätter han.
I fjol tog kommunen över driften av elljusspåren och i vinter kommer skidspåren dras längs med de befintliga elljusspåren, precis som tidigare år. Det vill säga ett 5 kilometer långt belyst spår, och två ytterligare spår på 8 och 15 kilometer. Fritidschefen Håkan Lönnefors berättar att man under 2014 ska bygga ett nytt pistmaskinsgarage och se över skyltningen av vandringsleden från Vårdkasen till Smitingen.
– Vid något enstaka tillfälle kommer vi kanske också köra upp ett spår längs med vandringsleden, men det återstår att se. Några fler konkreta planer för Vårdkasen har vi inte i nuläget. Men det är ett jättefint område som vi vill utveckla på sikt, berättar han.
Klockan närmar sig lunchtid och inne i Toppstugan sprakar elden i öppenspisen. Men serveringen  startar först om några timmar. För exakt ett år sedan öppnade Restaurang Toppstugan och det senaste året har varit intensivt men roligt för ägarna Inese och Peter Andersen.
– Det har gått jättebra och vi har bara fått positiva reaktioner, berättar de entusiastiskt.
Inför öppningen hade paret tydliga visioner; det skulle vara ljust och avskalat. Och så blev det. De stora fönstren släpper in mycket ljus och utsikten ner mot stan går knappast att klaga på. Året runt, från onsdag till söndag, serverar de á la carte, både för privatpersoner och företag.
– Vi ser stor utvecklingspotential både för restaurangen och för Vårdkasen. Det är Härnösands yttersta utkiksplats och det borde man ta till vara på. Visst handlar det om pengar, men framför allt engagemang, Och det vet vi ju att det finns i stan, säger Peter.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2013 på sidan 34