Hem & trädgård Yippie 9 2020

Äntligen är byggsatsstugan på plats!

Nina och Henrik Skyttberg blev erbjudna en stuga gratis. Haken? De måste hämta den själva. I Norge.
Men Nina och Henrik slog till. Stugan monterades ned 2018. Nu står den på plats i Finsviksstrand.

Det hela började egentligen med att Henrik och Nina Skyttberg köpte en 4000 kvadratmeter stor tomt i Finsviksstrand och drömde om att få sätta upp ett fritidshus på marken, som ligger 150 meter från hål tolv på golfbanan.
Medan de skulle bygga köpte de en husvagn av vännen Kenneth Nilsson, som är frisör i Härnösand.
Några dagar senare hade Kenneth en kund i sin frisörstol som frågade honom om han visste om någon som ville ha en sommarstuga. Kenneth tänkte på Skyttberg-paret och ringde.
– Vi tyckte det lät väldigt spännande. Det var en fiskestuga som hade stått i Hattfjelldal i Norge sedan 1960-talet. Stugan var byggd av en byggsats från Modo-fabriken i Örnsköldsvik. Vi kunde få den gratis i utbyte mot att vi tog ned den och städade undan. Vi och några kompisar var i Hattfjelldal två helger på hösten 2018 och tog isär allt, packade och lastade. Byggsatsen lades sedan under presenningar på vår tomt i Finsviksstrand.
Nu har samma arbetslag som tog ner stugan i Norge satt upp den på tomten i Finsviksstrand. Byggsatsen består av färdiga vägg-, tak- och golvblock och takstolar, och är en självbärande konstruktion.
– Vi byggde upp i bakvänd ordning mot det vi gjorde när vi tog den ner i Norge. Det var klart på nio timmar, säger Henrik.
Under tiden mellan 2018 och idag har de planerat tomten, byggt nytt ramverk på plintar, grävt för vatten, avlopp och el och preparerat för att kunna sätta upp stugan.
– Det tar tid, vi gör allt själv med hjälp av våra vänner, berättar Henrik och säger att nu i höst ska de bara få på ett plåttak så kan de möta vintern med ett yttre som håller tätt.
Fortfarande återstår mycket jobb. Stugan ska få ny fasad och tak, isoleras i golv och väggar, det ska läggas nytt spångolv och sättas in nya fönster och dörrar. Det blir stora fönster mot vattnet – en självklarhet när man bor vid havet. Sen ska stugan ordnas invändigt. Ett arbete som får ta den tid det tar.
Varken Nina eller Henrik har byggt hus själva tidigare, och googlingar och instruktioner via Youtube-videor har varit fina att ta till när kunskaperna har saknats.
– Men utan våra kompisar hade det aldrig gått. Aldrig någonsin. Runt tio personer har hjälpt oss att ta ned och sätta upp stugan eller varit vår telefonsupport när vi stött på problem. Hjälp som vi uppskattar enormt mycket.
Var det här en bra idé?
– Jag är inte riktigt säker. Det har varit otroligt mycket jobb och många, långa sömnlösa nätter. Små saker blir svåra när man inte har rutin från liknande projekt. Men jag vet att när vi är färdiga kommer vi att vara stolta över det vi har fått till, säger Henrik.

 

FÖRE. Fiskestugan på sin ursprungliga plats i norska Hatt­fjelldal. Hösten 2018 påbörjades demonteringen.

 

RIVNING. Den andra helgen i Norge plockades de sista delarna ner. Därefter fraktades stugan i delar till Härnösand.

 

RESNING. Tord Backlund, Johannes Bajomi, Rickard Näslund, Pontus Larsson och Irwa Örjestål grubblar över takstolarna och i vilken ordning de bör monteras. Det är september 2020 och fiskestugan byggs upp igen.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 54