Hem & trädgård Yippie 9 2022

Bygger nya drömmar

Text Ulf Westman Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

För paret Gunne Furudahl och Birgitta Rasmusson var det kärlek vid första ögonkastet när de hittade tomten i Glon, Häggdånger. Här bygger de nu sitt drömhus. Och börjar om, granne med skog och hav. Planen är ett pensionärsliv i lantlig miljö utan måsten och krav.
– Utan tvekan är man lite tokig. Men känslan är den rätta. Varför tveka när man har en dröm och ännu är pigg, säger Gunne.

Fiskeläget Svenskär och Röhålsmalen är populära utflyktsmål i Härnösand. Mindre känt är grannen Glon. Här finns bara ett fåtal hus. Men snart utökas skaran med ytterligare ett.
En liten oansenlig skylt tar mig in på en liten slingrig grusväg. Ju närmare jag kommer desto smalare blir vägen. Efter cirka två kilometer möts jag av en byggarbetsplats och paret Furudahl Rasmusson.

En löprunda i Häggdånger för tre år sedan var upptakten till det som skulle bli ett nytt kapitel i familjens liv. Det moderna kedjehuset på Kolonibacken var just sålt och de flyttade in i dottern Lills hus i Rogsta.
– Allt gick mycket snabbt. Längtan till skogen och havet har funnits där hela tiden. Så när skylten om tomter till salu dök upp blev jag nyfiken, berättar Birgitta.
Sagt och gjort. Även Gunne var med på noterma och tomtköpet gjordes upp 2018. Sen väntade en omfattande korrespondens med Härnösands kommun innan bygget kunde komma igång på allvar.
– Om vi vetat vilket pappersarbete som väntat vete sjutton om vi gett oss in i det här, säger Gunne.

Tvivlare har funnits. Orkar ni med det här och blir det inte ensamt när vintern och mörkret sveper in landskapet? Men Gunne och Birgitta lät sig inte nedslås. Parets entusiasm var så stark och argumenten välgrundade så även de mest högljudda tvivlarna har med tiden tystnat.
I nära förbindelse till natur, ljus, hav och sjö reser sig nu i rask takt det som med flexibel planlösning ska passa till livets alla skeenden. Väderskiftningarna, de oändligt varierade färgerna på hav och himmel gör sig ständigt påminda.Viktigast är att byggnaden skall smälta in i naturen.

Tanken var ett litet funktionellt hus att bo i året runt. Lite att städa, få prylar att hålla koll på och i möjligaste mån – underhållsfritt. Nu blev det inte riktigt så, 50 kvadratmeter har blivit dryga 70. Ett stort allrum med utgång till inglasad veranda, två sovrum och badrum.
– Kostnaden för att bygga lite större var marginell. Så det var inte så mycket att fundera på, understryker Birgitta.

Familjens nya hus skall vara både robust, byggt av miljövänligt och bra material men också passa in i parets livsstil. Ett massivt furugolv tål att gås på och på nätet hittade de ett begagnat 60-talskök i massiv ek som ska kompletteras med köksinrednings från Ikea.
Gammalt och nytt i skön förening är en ambition de haft med sig från början. Miljötänket är något paret inte tummar på.
– Vi såg framför oss en gammal Konsumbutik på landet när vi först spånade tillsammans och sedan skissade på en ritning. En tanke vi båda fick var att få det att se ut som att huset svävade i luften, berättar Gunne.

Lösningen var att i stället för att gjuta en grund sätta huset på plintar. Grävjobbet började så sent som i augusti. Några veckor senare var plintgrunden på plats. I början av december är det tänkt vara slutbesiktning och huset inflyttningsklart om allt går som det är tänkt. Redan från början skall det målas i en grå nyans.
Ambitionen när det gäller utemiljön är att tillvarata det vackra i det som är en naturtomt.
– Skogen är min kyrka, det är där jag hämtar kraft och finner ro. Att få bo mitt i denna idyll är fantastiskt, menar Birgitta.

Ingreppet i naturen är minimalt och markentreprenören har gjort ett bra jobb för att inte göra några onödiga avtryck. Ett minireningsverk tar hand om allt avlopp och släpper bara ut rent “badvatten”.
Husprojektet i Glon är inte det första paret ger sig i kast med. Men det är det första de bygger från grunden. Flerfamiljshuset på Rotudden byggt 1903 rustades med kärlek och omtanke. Det skulle ta 30 år innan de var färdiga och redo att gå vidare. Nästa utmaning var att ta sig an en timmerstomme i Röhålsmalen som förvandlades till ett en toppmodern året-runt-villa med pool, poolhus och vedeldad badtunna.
– Den här gången har vi tagit förnuftet till fånga och låtit andra göra grovjobbet. Men vi har varit med på ett hörn ändå i allt som ska göras. Dialogen med byggfirman har varit helt suverän.

Gunne och Birgitta skissade ett förslag till byggföretaget i Sundsvall som sedan finslipat detaljerna.
– Jag har lärt mig massor av att bygga själv. Det är svårt att få saker exakta. Det går men det tar tid. Nu känns det skönt att det är proffs som bygger.
Ambitionen är att vistas i det nya huset året runt. Men tills vidare är tanken att behålla fyrarumslägenheten på Hospitalsgatan i Härnösand. Det är en lärdom de tagit med sig sedan tidigare boenden på landet.
– Snöskottning tar på krafterna. Och att köra bil på glashala vägar kan vara vanskligt. Nu har vi valfriheten att göra som vi vill.
Varför ge sig in i ett nytt stort byggprojekt när ni med ålderns rätt skulle kunna slå er till ro och njuta livets otium?
– Vi älskar hus, att rita och färdigställa. Har alltid haft något på gång. Om det här blir vårt sista projekt får framtiden utvisa.

3 argument för att bygga nytt och havsnära?

1 Kontakta kommunen i god tid innan och läs på om alla regler som gäller för området.
2 Titta på vilka miljövänliga alternativ som finns. Det lönar sig och blir oftast bra.
3 Var delaktiga i bygget och se till att få hjulen att snurra.

Gunne & Birgitta

ÅLDER Gunne Furudahl, 73,
Birgitta Furudahl Rasmusson, 69.
INTRESSEN Hus och resor.
FAVORITPLATS Naturen i ­Häggdånger.
BÄSTA MED HÄRNÖSAND Den vackra stadskärnan med fina grönområden, gång- och cykel­vägar och närheten till allt.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 50