Kultur & nöje Yippie 1 2021

Ett verk i taget

Foto Kenneth Zetterlund

Härnösands minsta galleri ligger i By, Häggdånger. Ägaren David Pettersson visar en fotoförstoring åt gången i sitt One Shot Gallery. Och han hoppas att fler ska ta efter.
– Idén fick jag redan för femton år sedan. Jag hade några björkar vid vägen där jag tänkte att man kunde slå upp ett plank och ställa ut något. Sedan kom barn, familjeliv och jobbprojekt emellan, men för två år sedan förverkligade jag idén, säger David.
Till vardags är han restaureringskonsult och driver egna företaget David P Konsult. Men han är också konstintresserad och grunden till enbildsgalleriet är frågan om offentlig konst och vem som äger det offentliga rummet. Vem får ställa ut och vad får man ställa ut?
– Den frågan har följt med mig länge. Redan för kanske trettio år sedan hade jag ett projekt där jag gjorde skulpturer som jag i hemlighet placerade ut i olika parker. Galleriet är egentligen en fortsättning på den ”gerillakonsten”.
Idag förfogar han över en egen park – gården i By – och det är där han nu har sitt enbildsgalleri. Det som visas är fotokonst och ungefär varannan månad byts bilden ut mot en ny. Hittills har besökarna fått se Davids egna bilder, men i år är andra fotografer på väg in med sina verk. En ny bild kommer upp under februari månad.
Förhoppningen är att trafikanterna stannar till, tittar och uppskattar bilden. Men också att det kanske sås ett frö hos betraktaren.
– Jag hoppas att fler blir inspirerade och tar efter. Det är ju det allra roligaste.
FOTNOT. En hemsida för galleriet är under uppbyggnad. Sidan är inte klar men håll koll på adressen oneshotgallery.org framöver!

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 8