Hem & trädgård Yippie 2 2021

Drömvillan

Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Familjen Salander Janssons nya hus i Ulvviksby restes 2 mars 2020.
Fyra månader senare flyttade familjen in. För Susanne Salander Jansson fullbordade husbygget en livslång dröm.

Ända sedan jag var liten har jag tittat på planlösningar och läst villakataloger och fantiserat om att bygga hus. Som barn beställde jag huskataloger i mammas namn och leverantörer kunde ringa till henne efteråt och fråga när de skulle börja bygga, berättar en skrattande Susanne Salander Jansson.
Medan hon har varit visionären i familjen, har mannen Daniel backat upp och hittat lösningar. Tillsammans har de varit ett bra team i planläggningen och under byggandet av huset i Ulvviksby i Älandsbro.
Det har gått bra.
– Det har faktiskt gått helt problemfritt. Det enda som var lite svårt att beräkna, var markarbetet. Det blev lite dyrare än beräknat. Annars har allt följt budget och offert, berättar Susanne och berömmer underentreprenörerna.
Det är inte familjens första hus. För några år sedan köpte de ett hus på Bondsjöhöjden som de totalrenoverade.
Med båda husen har det varit viktigt att få huset anpassat till familjen. Egenstudier av huskataloger som familjens visionär har gjort i alla år har nog gagnat förloppet.
– Det är i ett hem man landar varje dag, därför la vi krut på att få huset i det skick vi önskade, berättar Susanne.
Det tuffaste i processen har nog varit att sälja huset på Bondsjöhöjden. Det är lätt att bli fäst vid ett hus man har bott in sig i.
De hade egentligen inte planer på att flytta därifrån, men tillfälligheter gjorde att planerna ändrades.
Det började med att paret under 2017 såg att en tomt vid golfbanan på Vägnön var till salu. En dag när de hade varit och spelat golf svängde de ner för att se på tomten.
– Det var helt igenväxt här, en brant slänt med. Vi såg inte vattnet, men vi hörde vågorna. Det tog en stund innan vi förstod hur det kunde bli, och tänkte ”varför inte”, berättar Susanne.
De slog till och köpte två tomter som låg bredvid varandra. De tänkte att de kunde bygga en sommarstuga, och de hade inte bråttom.

Huset i ett plan med hockeybana och badstrand på tomten. Till sommaren byggs även en stor altan med trappa ner till vattnet.

De började jobba på tomten, avverkade skogen och började vara i Ulvviksby allt oftare.
– Till sist tänkte vi: ”varför bara vara här på sommaren”. Jag har ju alltid velat bo på landet och vi trivdes här, säger Susanne.
Planerna på att bygga ett helårsboende i Ulvikkssby hade slagit rot.
Paret tog först kontakt med Skidstahus och började bolla idéer.
De kände att skulle de flytta till ett annat hus, skulle det vara nyckelfärdigt den här gången. Det var självklart att det blev Skidstahus de kontaktade. De ville nyttja lokal verksamhet, Skidstahus produceras i Ullånger och samarbetar med Westerlinds fastigheter i Härnösand, de kände en säljare som det var lätt att ta kontakt med. Det byggdes snabbt upp ett förtroende, även till underleverantörer som Jacobssons Bygg och Anton Edholm, som gjorde markarbetet och som Susanne säger såg möjligheter, trollade och gjorde det bättre än hon hade trott.
– Det har inte varit några konstigheter, vi behövde inte vara oroliga. Det gjorde processen rolig, och det är viktigt. Man bygger kanske bara ett hus i livet, säger Susanne.
Totalt sett har inte familjen ökat sina bokostnader särskilt mycket.
– Man tänker kanske att det är dyrare med ett nybygge, men det behöver det inte vara om man räknar in driftskostnader och underhåll. Det nya huset är till exempel betydligt mer energisnålt.

Susannes råd till husbyggare:

Susanne Salander Jansson

  1. Kolla vilka som är underleverantörer till den leverantör du har valt, i slutändan är det dom som gör jobbet. Viktigt att känna sig trygg med hantverkarna som ska förverkliga din vision.
  2. Se till att njuta av resan. Det är häftigt att se huset växa fram först i huvudet, sedan på pappret och till sist på tomten.
  3. När du funderar på din planritning, möblera alla rum så du har en färdig plan.Vart ska favoritfåtöljen stå, och vad vill du se när du sitter i den? Ha visionen klar och bolla med säljare och arkitekt om du behöver tips och idéer.
  4. Ta reda på vad du har för budget. Hur mycket får ditt bygge kosta? Ta med det till leverantören och utgå från det. Vad kan man få för din budget, kan du göra något själv som att måla eller sätta lister?
  5. Bläddra i villakataloger och leta inspiration på nätet. Finns mängder av bloggar och instagramkonton att följa för att få tips och idéer.

Vad har varit viktigt att få med i huset?
– Köket är viktigt, med köksön. Och att det känns öppet, och ryggåstaket. Jag tycker även om att vi fick spottar i fönstren och att klädkammaren i hallen blev skafferi.

Här bor Familjen Salander Jansson

Susanne (41 år) , Daniel (43 år) och barnen Lukas (15 år) och
Felix (13 år).
Bor Ulvviksby
Gör Susanne jobbar som servicechef på Hemab, Daniel
jobbar i IT-avdelningen på
Arbetsförmedlingen, Lukas
går i åttan och Felix i sjuan på Wendela Hellmanskolan.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 36