Hem & trädgård Yippie 3 2021

Ebba – en sann kattvän

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Ebba Henning sitter vid köksbordet och pysslar ihop armband för att stödja hemlösa katter. Hon fick idén från andra som gör armband, mot olika sjukdomar. För Ebba låg det nära till hands att stödja djur, eftersom hon vill att alla katter ska ha det lika bra som deras, och mamman föreslog att hon kunde stödja Öbacka Djurhem.

Mamman My Henning la ut bilder på armbanden på Facebook och senare startade Ebba Instagramkontot @katterutanhem. I slutet av februari swishade de över 2 500 kronor till djurhemmet och när Ebba såg att katterna behövde mer hjälp bestämde hon sig för att pärla minst till slutet av mars, eller så länge det känns roligt.
Armbanden pryds av unika glaskatter eller ett ”mjau” med bokstavspärlor. Hittills har hon sålt 64 stycken. Det är ofta på helgerna som Ebba gör armband, för veckorna är väldigt aktiva. Hon berättar:
– Man får lägga upp det på ett smart sätt så att jag hinner med boxning, friidrott, göra läxor – men det brukar gå snabbt – och så måste jag hinna se serier. Jag spelar Roblox med mina kompisar och tycker om att laga mat och experimentera med mitt hår.
Ebba försöker övertala sina föräldrar om att få börja med fotboll, men än så länge går det lite trögt. My berättar hur Ebba även är bra på att göra budget, för att få veckopengen att räcka till godis men främst att spara till en egen bärbar dator.
Ebba är mycket intresserad av Titanic, ser alla dokumentärer hon hittar och berättar flera intressanta fakta. I framtiden vill Ebba jobba med båtar på något sätt:
– Jag frågade pappa vad man jobba med som har med båtar att göra och tjäna mycket pengar. Han trodde på att bli ingenjör, så det funderar jag på!

 

Här finns Ebbas armband:

Djurmagazinet i Härnösand.
Instagram: @katterutanhem
Facebook: My Henning
Av priset 50 kr går 5 kr till nytt material. Armbanden finns i vuxenstorlek eller för barn.

EBBA HENNING

ÅLDER 10 år.
FAMILJ Mamma, pappa, systrarna Selma-Sara 6 år och Elsa 12 år, katterna Lilla-Lisa och Nora, en egen hamster och en hund.
BOR Bondsjöhöjden
GÖR Pysslar, boxas, friidrottar och går i fyran.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2021 på sidan 20