Reportage Yippie 11 2016

Andra chansen för missarna på Öbacka

Text Jens Näsman Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Katterna på Öbacka Djurhem i Utansjö går det ingen nöd på. Det är tuffare för de människor som på ideell basis håller liv i verksamheten där bortglömda och illa behandlade katter ges en andrachans att leva ett gott liv.
– Vi behöver få in fler volontärer, vi går på knäna nu, säger Christina Nordlund, en av eldsjälarna på katthemmet i det före detta bönehuset på Tjärnvägen.

Den ideella föreningen bildades i september 2004 har sedan starten tagit hand om ett fyrsiffrigt antal katter i nöd. Kattvännerna kring Öbacka Djurhem har inte bara räddat livet på dem utan även gett dem ett kärleksfyllt hem att åldras i.
På Karantän-avdelningen där katterna placeras efter det att de besiktats, kastrerats, vaccinerats och chipmärkts hos veterinär finns just nu två katter.
– Självklart kollar vi först om katterna redan är uppmärkta och registrerad på någon ägare. Det händer av och till att katten är märkt men inte registrerad på någon – då annonserar vi om den i lokaltidningen, säger Christina Nordlund.
Om ingen tidigare ägare hör av sig väntar ytterligare en vaccinering innan katten förflyttas ut till avdelningen Kyrksalen där det kan bo en eller flera katter per rum.
– Katter som lämnas in samtidigt för att de bott tillsammans får självklart ha den gemenskapen kvar, men annars får de lugn och ro i eget rum här hos oss, poängterar Christina när vi går in till skeppskatten Bamsi som är här sedan ett par veckor tillbaka.
– Det är en försiktig hona som kom till oss på grund av förändrade förhållanden i familjen. Hon behöver ett hem med mycket tid och tålamod för att våga visa sitt rätta jag, men som du ser är Bamsi jättegosig bara hon får lära känna en, säger Christina och ler.

När Yippie besöker Öbacka Djurhem är ett tiotal katter på plats.
– Vi hade en ovanligt ”bra vecka” under höstlovet då vi hittade nya ägare till inte mindre än fyra katter, berättar Christina Nordlund och berättar hur det går till när en katt får nytt hem:
– Vi vill att man kommer på besök och bekantar sig med katten innan man bokar upp den. Finns det andra katter i hushållet låter vi dem ha katten på prov i två-tre veckor. Vi vill ju att det ska bli bra för alla.
Som medlem i föreningen Öbacka Djurhem har man rätt att utnyttja det kattpensionat som är inrett på övervåningen i bönehuset.
– Vi ser förstås gärna att fler vill bli volontärer, stödmedlemmar eller sponsorer. Alla bäckar små hjälper oss att hålla liv i den här verksamheten, säger Christina Nordlund.

Öbacka Djurhem

Historik
Föreningen Öbacka Djurhem är en ideell förening som startades i september 2004 i Härnösand. Sedan 2011 bedrivs verksamheten i det gamla bönehuset på Tjärnvägen 8 i Utansjö.

Medlemmar
Ett drygt 100-tal.

Målsättning
Att höja kattens status i samhället, alla katter som inte ska verka i avel ska vara kastrerade (både hanar och honor), alla katter ska vara id-märkta och registrerade i SKK:s register samt hjälpa katter, hundar och andra smådjur som far illa.

Prisbild
En katt kostar 965 kronor, då är katten kastrerad, id-märkt och registrerad samt grundvaccinerad och avmaskad.

Verksamheten finansieras genom:
sponsorer, gåvor (även minnesgåvor), loppis, pensionatsverksamhet, olika aktiviteter samt stödmedlemskap. Det kostar 150 kr per person eller 300 kr per familj och år.

Vill du bli volontär
eller ha mer information om vad det innebär så ring
072 – 210 78 23 eller skicka e-post till
info@obackadjurhem.se.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2016