Hem & trädgård Yippie 4 2017

Weyni har energi som få andra

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

På Furuvägen bor en av Härnösands kanske gladaste människor. Här har hon sitt alldeles egna hus, Weyni Semere, och hon öppnar dörren med ett stort leende. Lastbilschaufför, tolk, personlig assistent och husägare… Att hon verkar ha oändligt mycket energi blir snart tydligt.

Trots att Weyni bara är 25 år har hon köpt och renoverat huset, som fått en modern inredning i vitt, grått och svart. Det mesta har rivits ut, bruna plastmattor och brokiga tapeter. Ett gammalt badrum har bytts ut mot ett nytt, med jacuzzi, golvvärme och smartare möblering.
Hon köpte huset i november, började göra i ordning det i december och kunde snart flytta in i drömboendet.
– Jag har målat hela huset, tapetserat och lagt golv. Allt är omgjort! Jag är inte säker på att det  blev billigare än att köpa ett nybyggt hus, men det är värt det för mig, eftersom jag får göra allt efter min smak.
Rättare sagt har Weyni anlitat en firma som renoverat, eftersom hon själv har inte mindre än tre olika jobb. Snarare har hon fler, om man räknar med extrajobben.
Weyni kom till Sverige från Eritrea som ensamkommande flyktingbarn när hon var ung tonåring. Från Göteborg gick färden till Härnösand och Semret. När det var dags att gå gymnasiet valde Weyni fordonstekniska programmet. Hon hade varit på studiebesök där och blev, som hon beskriver det själv, förälskad.
– Första året fick vi lära oss att montera, meka och fixa med bilar. Andra året fick man välja inriktning och då valde jag transport, eftersom jag ville bli lastbilschaufför.
Hon ville börja jobba direkt efter utbildningen och beskriver att hon fick mycket bra hjälp hos Arbetsförmedlingen:
– De gör ett så bra jobb! Tänk dig att möta hundra ansikten, och många som är arga och sura. Efter att jag själv började jobba såg jag hur bra de hanterar det. Att de orkar!
När det gäller att hitta jobb har Weyni några tips:
– Att ha kontakter med andra, att vara öppen och social och visa vad man kan. Att göra bra ifrån sig, visa intresse och att man vill jobba. Och att behärska språket.

”Jag ÄR så lycklig. Att jag har det här huset, det är det bästa jag har gjort i mitt liv, och jag har ändå gjort mycket, men det här är bäst. Jag fick mer energi när jag flyttade till huset.”

Ofta är det Weyni som är ute och skottar snö eller grusar under vinternätterna. Hon har även kört ut post och jobbar just nu som chaufför åt en privat firma.
Ibland reagerar folk på att hon, med sina långa, röda naglar kör lastbil, men uppenbarligen går det utmärkt:
– Jag älskar att jobba med händerna, smutsa ned mig och vara lite ”killig”. Jag kan inte sitta stilla, utan måste ut och jobba, känna att jag har jobbat!
Hon har även körkort för hjullastare, truck, grävmaskin och förstås personbil. Hennes privata bil har precis gått igenom besiktningen ännu en gång:
– Jag kan meka lite, byter däck själv och nu har jag äntligen ett garage med verktyg. Men med den här bilen har jag bara behövt tanka och köra.
Weyni dukar fram kaffe i det rymliga vardagsrummet, där tre olika tapeter syns, men smälter samman oväntat bra.
– Egentligen tänkte jag bjuda på eritreanskt kaffe, men jag visste inte hur mycket tid du hade och det tar minst fyra timmar att göra…
Hon sätter sig ned med koppen i händerna.
– Jag ÄR så lycklig. Att jag har det här huset, det är det bästa jag har gjort i mitt liv, och jag har ändå gjort mycket, men det här är bäst. Jag fick mer energi när jag flyttade till huset.
Husdrömmen var inte särskilt gammal när hon slog till. Det var när hon besökte några vänner som nyss hade köpt hus som hon blev inspirerad och började se sig omkring efter ett eget.
– Då hade jag en liten 2:a där jag hade bott sedan jag var 18 år. Nu är jag så lycklig och jag sover så gott här. Snart kommer jag att plantera blommor och grönsaker ute, kanske jordgubbar.
Vad är det bästa med huset?
– Att det finns elljusspår här utanför! Jag springer en timme före jobbet varje dag. Och att det är ett gavelhus, för jag har sol hela dagen.
Träningen är ett kapitel för sig i Weynis liv. Förutom att springa styrketränar hon och går på gym, där bodycombat är favoritpasset. De dagar hon jobbar som personlig assistent inne i stan promenerar hon till jobbet, närmare en halvmil enkel väg, och där har hon 27-timmars arbetspass.
– Vi är som en familj. När jag jobbar där känns det som jag är i mitt andra hem. Hon är en underbar brukare och chef med guldhjärta, och alla vi som jobbar där har bra kontakt även utanför jobbet, alla är underbara.

Weyni jobbar även som tolk, på oregelbundna arbetstider, och tolkar till och från sitt modersmål tigrinja. Man kan undra om hon någonsin hinner sitta i sin nya, fina soffa och titta på tv?
Hon skrattar och bekräftar att hon jobbar väldigt mycket, men hon har inte räknat ut exakt hur mycket det blir.
– Jag jobbar extra också som personlig assistent och hjälper just nu några kompisar att ta körkort… Jag älskar att jobba och att hjälpa människor från hjärtat.
Vad har du för råd till alla som önskar att de hade så här mycket energi och drivkraft?
– Det är bara att kämpa på. Det gäller att ha mål. Mitt nästa mål är att ta busskörkort! Jag höll på att spara till det, men då köpte jag hus i stället…
Ett par dagar senare möter jag Weyni på stan.
– Vet du! Nu har jag fått kontakt med ett bussbolag som behöver fler chaufförer, så snart kan jag nog ta busskörkort!

Weyni Semere

Ålder 25
Bor Furuvägen
Gör Lastbilschaufför, personlig assistent, tolk och husägare

Artikeln publicerades i Yippie 4 2017 på sidan 34