Krönikor Yippie 4 2016

En idé att sko sig på

Det här med nya idéer är fascinerande. En del människor behöver tänka länge innan något nytt kläcks medan andra sprutar ur sig långt fler idéer än de själva hinner ta hand om. Själv är jag mer av den första sorten, men då och då ploppar det upp bra saker. Och oftast försöker jag realisera dem själv.

Men idag gör jag ett undantag och bjuder på en ny affärsidé. För inte så länge sedan köpte jag nya skor och varje gång jag gör det förundras jag över hur dåligt anpassade dagens skor är till den norrländska miljön. Ungefär som utländska bilar var en gång i tiden.

Men så kom någon smarting på att anlägga en testbana i Arvidsjaur och nu är varenda biltillverkare där och vintersäkrar sina nya modeller i snö, is och kyla.

Så varför inte kopiera framgången och starta en vintertestanläggning för skor? Där mystiska personer går omkring på stadens gator med maskerade skor eller gömmer sig inne i superhemliga anläggningar.

En sådan skulle hur som helst inte behöva lång tid för att konstatera åtminstone två saker: 1. Is är halt och om man då inte har rätt material i sulan blir det halkigt, oavsett hur mönstret ser ut. 2. Sandningsgruset har en viss storlek och om man gör mönstret i samma storlek så kommer varenda sten att fastna.

Ja, det var två enkla saker och det finns säkert en massa andra som skulle upptäckas vid mer ingående tester. Det skulle ge både bättre skor, jobb till Härnösand och dessutom gratis friskvård till de anställda. Bra va? Och som sagt, jag bjuder på idén!

Kom nu bara inte och säg att ” det kommer aldrig att gå”. Det är ju just det faktum att ingen vet om det kommer att gå eller ej som är grejen med en idé. Idéer måste testas och uppmuntras. Alla idéer måste betraktas som bra idéer ända tills motsatsen är bevisad.

Däremot behöver de i konstruktiv anda granskas kritiskt – och avfärdas om de visar sig inte hålla måttet. Vilket förmodligen de flesta idéer inte gör. Med enstaka lysande undantag – till exempel en skoprovaranläggning i Härnösand.

Nästa Yippie Härnösand kommer 27 maj. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 citat om idéer
  1. ”En idé som inte är farlig är ovärdig att över huvud taget kallas idé”
    – Oscar Wilde
  2. ”Många förkastar en god idé bara för att den inte är deras egen”
    – Luis Bunuel
  3. ”Det är ingen idé”
    – Alltför många människor
Artikeln publicerades i Yippie 4 2016 på sidan 9