Kultur & nöje Yippie 5 2020

Bilmuseet blir ännu större

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Sveriges största bilmuseum har blivit ännu större. Miljoner har investerats i både bilar och byggnader under vintern. Den 13 juni är det säsongspremiär för ett Härnösands Bilmuseum med 5 000 kvadratmeter golvyta, bilkyrkogård, barnvagnssamling, barbiedockor(!) – och en massa nya bilar såklart.

Årets understatement levereras hängande över motorn på en -56:as Chevrolet. Calle Lundkvist tittar upp och flinar:
– Jag kan bli lite nördig när det gäller bilar ibland…
Jo, tjena. Bilmuseets grundare älskar verkligen sina bilar och har man förmånen att bli guidad genom bilhallarna så tar berättelserna aldrig slut. Varje bilmärke, varje bilmodell, varje motor och varje enskilt exemplar har en historia och Calle Lundkvist kan den.
I år är historierna ännu fler. Härnösands Bilmuseum har växt både i ytan och i antal fordon. Det befintliga museet har byggts ihop med gamla XL Fresks och två nya bilhallar på totalt drygt 1000 kvadratmeter har tillkommit. Nu finns 220 platser i museet och varje säsong byts några bilar ut, och i år har många nya bilar tillkommit i samlingarna.
I den gamla USA-bilshallen är det ny en orgie i bilar från 1920-, 30- och 40-tal där två mäktiga Packardpjäser tronar i mitten tillsammans med en nyinköpt Cadillac från 1931 som Calle lyfter fram en av museets verkliga pärlor.
De stora jänkarna med fenor och krom har istället fått 900 kvadratmeter i en helt ny bilhall och i en angränsande hall som precis håller på att färdigställas blir det enligt museichefen ”engelska uddabilar och lite av varje”.
Härnösands Bilmuseum har också utvecklat konceptet med rekvisita och miljöer. Förutom dockor med tidstypiska kläder så möts besökarna i år också bland annat av en kiosk från 1960-70-tal, en fängelsecell och en bilkyrkogård (jo, bärgningen av varje bilvrak har naturligtvis också en historia).
Målet är att hela tiden förändra och utveckla museet och i år innebär det också att Calle Lundkvist har lagt till ett par nya samlingar. Något otippat handlar det om barnvagnar och barbiedockor.
– En del besökare som kommer till oss är äldre, har börjat tappa både minnet och livsglädjen, men när de ser bilarna som de växte upp med så kommer allt tillbaka. Jag tror att dockorna kan fylla samma funktion. Barbiedockor har ju funnits i årtionden. Många har haft dockor själv och att samla dem börjar bli en jäkla stor grej.
Mitt i bilmuseets storsatsning har coronapandemin slagit till och precis som så många andra inom besöksnäringen är turistsäsongen mycket osäker för Härnösands Bilmuseum. Förra året var tio procent av besökarna från utlandet, dem räknar Calle med att tappa. Förmodligen en del långväga turister också.
– Men kanske kan vi vinna lite regionala turister. Folk ska ju hemestra nu. Och framförallt hoppas jag att folk fattar att vi har 5 000 kvadratmeter luftiga bilhallar så här behöver ingen trängas. Man blir inte sjuk av att gå på bilmuseum – det här är medicin!

Härnösands Bilmuseum

GRUNDAT 2015.
ANTAL BILAR Cirka 220.
YTA 5 000 kvadratmeter.
BESÖKARE (2019) 8 590.
ÖPPET Varje dag från och med den 13 juni.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 12