Kultur & nöje Yippie 10 2022

Brinner för konsten

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Tillbaka i Härnösand igen efter avslutade konststudier på Valand i Göteborg. Nu vågar Lisa Liljeström ta steget fullt ut och bli konstnär på heltid.
– Att bo i Härnösand innebär mer tid och möjligheter. Jag har råd att ha en fin ateljé, jag slipper ta ett brödjobb. Och jag kan ta bilen och äta lunch vid havet när det är fint väder.

Vi träffar Lisa i hennes ateljé i Härnösand. Hon arbetar med en målning samtidigt som en en annan får hänga i väntan på att hitta inspiration och idéer. Hon är inte helt nöjd.
Det gäller att inte ta några förhastade beslut, bättre att låta en målning vila ett par dagar. Det går inte att sudda.
Och hon släpper inte ifrån sig några bilder som hon inte är helt nöjd med.
Hon kan nu, åtminstone de närmaste månaderna, leva som konstnär på heltid. Och hon hoppas och tror att hon kan fortsätta så.
–Jag har ingen plan B. Så klart att jag har funderat på andra planer men inga som jag vill genomföra.

I år har hon deltagit i tre utställningar. Den senaste i september. Något som varit positivt inte minst ekonomiskt.
– Jag har sålt en del så jag har inte så mycket att visa upp nu, säger hon när jag frågar om jag kan få se några av hennes bilder.
Tre stipendier, bland andra Nätradalen Konststipendium, har också underlättat förutsättningarna att satsa på konsten på heltid.

Lisa Liljeströms bilder är monokroma med en återhållsam färgskala.
– Från början valde jag att jobba med en begränsad färgskala för att göra det enklare för mig själv. Jag tänker att man måste vara en väldigt bra målare för att kunna hantera alla färger. Nu ser jag även den begränsade färgskalan som en blinkning till det digitalt bearbetade fotot.
Hon är eftertänksam och funderar på frågorna innan hon svarar. Men tar sig också tid för att förklara hennes konstnärliga process. Hennes sätt att skapa.
Lisa Liljeströms metod är att använda bilder som hon hittar, hon plockar ut fragment och omformar bilder i Photoshop innan hon sedan börjar måla.
– Det finns ju redan tillräckligt med bilder som det är. Det behövs inga nya.

Hennes skapande går ut på att förflytta information från redan existerande bilder.
– Jag tar bort markörer som tid och plats och plockar fram fragment och detaljer, det allmänmänskliga i bilderna.
I ett digitalt arkiv samlar hon bilder från filmer, google search, reality-tv, reklam, och nyhetsartiklar.
– Jag fotograferar nästan aldrig själv. Det finns många andra som gör det mycket bättre. Det finns ju redan så många som fotograferar hela tiden och så oerhört många bilder.

Lisa Liljeström arbetar i serier med fokus på brytpunkterna som uppstår mellan olika bilder, likt klipp i film eller scroll i ett flöde.
— Jag beskär, korrigerar färger och förvränger bilderna i Photoshop innan jag målar. Jag undersöker hur bildernas ursprungliga emotionella ton kan förändras.

Genom måleriet vill hon ge utvalda bilder tid och omsorg. Men några uttalade budskap vill hon inte förmedla. Inte ens när jag frågar vad hennes budskap är med bilderna.
– Om jag var bombsäker på ett budskap jag ville förmedla så hade jag nog inte varit motiverad att fortsätta jobba och utvecklas. Ateljearbetet är ju att hela tiden försöka ta reda på, vad är det jag är intresserad av? Vad är kärnan i mitt konstnärsskap? Och det där förändras lite hela tiden. Jag ställer frågor med mina bilder mer än att jag försöker att ge svar, säger hon eftertänksamt.

Eftertänksamhet verkar vara ett viktigt karaktärsdrag.
I en motivering till ett av hennes stipendium från Nätradalens Konstförening står det att hon ”presenterar en spännande motivvärld fylld av subtila referenser till samtiden Med en medveten färghandling skruvas till synes vardagliga scener ett varv extra och återuppstår i drömlika ofta närgångna utsnitt vart och ett visuellt anslående.”

Sammantaget speglar hennes bilder en alternativ gåtfull och associativ verklighet. En verklighet som befinner sig mellan dröm och verklighet eller som Nätra konstförening skriver: ”Liljeströms konstnärskap väcker betraktarens nyfikenhet, lockar oss att skärpa våra sinnen och titta en gång extra – stämmer det, såg jag verkligen rätt?””

I Göteborg under åren på konsthögskola, i Göteborg och i Bergen har hon utvecklats som konstnär
Jag ser fram emot att fortsätta studera en master i framtiden. Antingen i Sverige eller utomlands.
Men just nu trivs hon bra i Härnösand. Hon hoppas på fina skridskoisar på sjöarna i närheten,
Jag är gammal bandyspelare och har spelat i HAIK. Jag gillar även att åka skidor, både längd, slalom och gå topptur. Härnösand är närmare fjällen än Göteborg.
Men fram till dess ska hon arbeta med sin konst. I den egna ateljén i Härnösand.

LISA LILJESTRÖM

ÅLDER 24 år.
BOR Härnösand.
GÖR Konstnär på heltid.
UTBILDNINGAR 2019-2022: Kandidat i fri konst på HDK-Valand, Göteborg. 2021: utbytestermin på Kunstakademiet i Bergen. 2018-2019: Domen Konstskola 2017-2018: Wiks Folkhögskola

Här har Lisa ställt ut

2022
Våga Se Stipendiatutställning, Galleri Thomassen Göteborg
2022
Rugged Terrain / Confident Stride, HDK-Valand BFA Grad Show, Konstepidemin Göteborg
2022
Spring Break, group show, Galleri Thomassen Göteborg 2021- How to pack for a surprise trip, solo, Galleri Monitor, Göteborg
2021
Restless Garden, Valand BFA3 group show, Gothenburg Botanical Garden
2021
Strömmande Konst, public art commissioned by Härnösands mmun + Härnösands Konsthall
2021
Lisa Liljeström, Nicolai Seerup, Julius Storgaard, Emil Kjerrman, group show, Galleri Fi4e, Bergen
2021
Can we take this offline? Valand BFA2 group show, Olof Palmes plats, Göteborg

Artikeln publicerades i Yippie 10 2022 på sidan 38