Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

Bygglov inlämnat för nya Noret

Foto Anders Eliasson

Gussjö Intresseförening laddar om. En bygglovsansökan för en helt ny evenemanglokal vid Gussjönoret har lämnats in.
– Vi är optimistiska. Får vi ja så räknar vi med att komma igång med bygget inom två år, säger föreningens ordförande Malin Åberg.
2018 rasade taket in på Gussjönorets klassiska dansloge. Sedan dess har eldsjälar i bygden försökt få till stånd en återuppbyggnad. 2019 ansökte man om pengar hos Boverket för en stor, och ganska dyr, byggnad med åretruntstandard. Det blev nej då. Nu har intresseföreningen tagit fram en ny plan för Noret.

Planen är en något nedbantad, men flexibel evenemangslokal som ska kunna användas för både dans och andra evenemang under sommarhalvåret. Byggkostnaden är beräknad till en miljon kronor.
– Vi har inte de pengarna i dag, men det är viktigt att ha en konkret plan för att visa vad vi vill göra när vi vänder oss till sponsorer och givare, säger Malin Åberg, som tycker att det känns fullt rimligt att ro projektet i land.

Nya Noret ska vara mer än en dansbana. I den bygglovsansökan som Gussjö intresseförening nu lämnat har man skissat på en evenemangslokal som ska kunna fungera för allt från teater, utställningar och bröllop till — såklart — dans. Följ arbetet på Facebooksidan Gussjönoret Återuppbyggnad.

I väntan på en evenemangsbyggnad har intresseföreningen rustat upp på området, fixat ställplatser för husvagnar, renoverat kafébyggnaden med mera och i sommar är serveringen öppen.
Men förhoppningsvis blir det alltså ännu mer aktivitet i framtiden. För saknaden efter dansbanan vid Gussjön är stort. Det har föreningens medlemmar fått många bevis för.
– Det här är en samlingsplats för bygden, men frågan är om behovet inte är minst lika stort hos folk som inte bor här. Jag får ofta frågan ”Men hur går det med Noret?!”, säger Malin Åberg.
Svaret är alltså: Det går framåt. Ett ja och en miljon så står nya Noret där.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 28