Härnösand Yippie 9 2014

Det var en gång en matta

Foto Pawel Maronski

För ungefär ett år sedan målade någon trappan upp mot Domkyrkan i regnbågens färger. Målningen fick inte vara kvar, men domprosten Tor Frylmark fick idén att göra en regnbågsmatta i stället. Uppdraget att ordna det praktiska gick till informatören Lena Vik.
– Det har inte varit det lättaste och tog nästan ett år. Men nu är den här och det känns fantastiskt.
Mattan är 17 meter lång, vilket motsvarar hela mittgången i kyrkan, men också avståndet från den en gång målade trappan och upp till kyrkbacken.
– Mattan är i plast och kan i princip rullas ut var som helst. Det är ju en matta för mångfald och den ska vara folkligt tillgänglig är det meningen.
Det största problemet var att hitta en tillverkare som kunde tänka sig att stoppa den ordinarie produktionen för att tillverka en matta i ett enda exemplar. Till slut nappade företaget Horredsmattan i Halland. Och de nappade rejält.
– Ja, de har till och med bestämt sig för att fortsätta tillverka regnbågsmattan i mindre, mer normala storlekar så att vanligt folk kan köpa och ha hemma, berättar Lena Vik.
Regnbågsmattan invigdes i mitten av september, i samband med att Mark Levengood föreläste i Domkyrkan.
– Det var fantastiskt av Tor Frylmark att fånga upp och göra något beständigt av tanken som fanns bakom den målade trappan, säger Lena Vik.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2014 på sidan 9