Kultur & nöje Yippie 10 2020

Dubbelmordets lösning blir bok

Släktforskares ryktbarhet sträcker sig sällan utanför en snäv krets av pulloverbärande äldre herrar.
Men efter att ha löst det sexton år gamla dubbelmordet i Linköping har DNA-släktforkaren Peter Sjölund i Åm, Älandsbro, blivit rikskändis.
Nu blir historien om dubbelmordet bok.

I juni nästa år släpps boken som Peter Sjölund skriver tillammans med Dagens Nyheter-journalisten Anna Bodin. Hon var den journalist som följde med Peter Sjölund under utredningens gång och först kunde berätta om den sensationella lösningen av mordfallet. Därmed var det också ganska givet att hon skulle vara med när utredningen skulle skrivas i bokform.
Och det var många som ville ge ut berättelsen.
– Det har varit på gång sedan juni–juli kan man säga. Sedan avslöjandet har det varit mer eller mindre huggsexa, men nu har vi bestämt oss och kontraktet med Norstedts är klart, säger Peter Sjölund.
Boken ”Genombrottet: så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping” ska beskriva hela mordfallet och utredningsarbetet, inklusive den helt avgörande pusselbit som DNA-släktforskningen kunde erbjuda. Peter skriver sin del, Anna sin del.
Vad har du för förväntningar på boken?
– Det är egentligen tre saker som jag hoppas att vi kan uppnå. Ett: det är första gången man löst ett sånt här fall i Europa, så jag hoppas att att det här blir standardlitteratur på många utbildningar. Två: jag ser fram emot att få lägga ut texten om HUR det faktiskt går till – jag får ofta berätta en väldigt förenklad version av det arbete som jag har gjort. Och till sist så hoppas jag att vi kan berätta historien så att läsarna verkligen får en känsla för offren, och då menar jag inte bara mordoffren. Vi kommer att berätta om de anhöriga som har haft frukansvärda år, och om gärningsmannen och hans sjukdom. Det är så mycket med det här fallet som är tragiskt.
Med tanke på det enorma intresset för fallet så pekar allt på att ”Genombrottet” blir en storsäljare. Sannolikt en tuff utmanare till Sjölunds hittills bäst säljande bok: ”Svenskarna och deras fäder”, skriven tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Bojs. Den har sålts i cirka 70 000 ex.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 16