Kultur & nöje Yippie 1 2021

Forsells spaningar nu i Yippie!

Foto Kenneth Zetterlund

Konstnären, illustratören, författaren och serietecknaren Hans Forsell dyker upp i de mest oväntade sammanhang. Nu flyttar han dessutom in i Yippie. Under ett år framåt tecknar han för Yippies läsare under vinjetten ”De vilda pudlarna”.

Vad är ”De vilda pudlarna”?
– Det är en spinoff eller ett sidoprojekt till den serietidning som jag tänker dra igång. Den heter också ”De vilda pudlarna” så det här blir samma typ av material men gjort för Yippie.
Vad handlar det om?
– Serietidningen har två delar: en del vardagsreflektioner, något slags dagbok med en figur som liknar mig själv i huvudrollen; och en del som handlar om hur det ser ut i min hjärna – en djungelvärld som bebos av pudlar som ska försöka få ordning i kaoset. I Yippie ligger fokus på den första delen som utspelar sig i verkligheten. Det blir också Härnösandsinslag i det materialet.
Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag tecknar detaljrikt och underfundigt med en hel del pappahumor. Det kan vara sarkastiskt eller ironiskt ibland. Samhällskritiskt låter pretentiöst, men lite syrliga reflektioner över samhället brukar det bli. Och så en skruvad och absurd humor.
Du gör en väldig massa kreativa saker samtidigt som du har ett civilt jobb. Hur hinner du med?
– Ibland sitter jag hemma och tycker att jag inte får något gjort, men tittar jag på det så har de senaste två åren verkligen varit hektiska. Jag har gjort mycket och jag tycker att det är väldigt roligt. Tidigare har jag påbörjat mycket, men avslutat lite. Jag har blivit mycket bättre på att ta saker i mål, det är skillnaden. Synd att det ska ta till man fyller 45 innan man kommer loss, haha!

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 14