Kultur & nöje Yippie 6-7 2020

Frejarö ger ut noveller

Härnösandsprofilen Tomas Frejarö gör skönlitterär debut med novellsamlingen ”Övre Kågedalen och området strax öster om Torntuppen”. Boken består av åtta personliga berättelser som ligger väldigt Frejarös egen uppväxt. Men självbiografisk?
– Nja, jag skulle säga att den hämtar inspiration från egna upplevelser och från platser jag varit på – personer i min närhet kan nog känna igen en del drag hos karaktärerna i boken – men verklighet och fiktion flyter ihop, det är ingen rak självbiografi, säger Tomas Frejarö.
Var det självklart att bara sätta sig ner och skriva en bok?
– Det kändes ändå inte så konstigt. Det finns flera delar saker som jag hämtar inspiration från. Dels att jag tillhör den här smått mytomspunna Klockarsläkten från Norsjö i Västerbotten, dels den starka västerbottniska berättartraditionen som är väldigt levande. Jag tyckte att det var otroligt spännande att som barn sitta uppe och lyssna när de vuxna berättade historier.
Letar man efter kopplingar till stora berättare och berättelser så finns det faktiskt en till som är omöjlig att gå förbi: Tomas Frejarö har släktband till ALLA de tre stora Västerbottensförfattarna: Sara Lidman, Torgny Lindgren och PO Enquist.
– Det är sant. Vi släkt på ett beskrivbart men långt håll.
Planerar du fler böcker?
– Ja, jag har planerat för fyra novellsamlingar och sitter redan och skriver på den andra och tredje nu. Tanken är att den andra samlingen ska komma ut under 2020.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2020 på sidan 10