Kultur & nöje Yippie 11 2022

Kreativt kollektiv

I ETT LITET GRÖNT HUS

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

I ett litet grönt hus alldeles nära Folkhögskolan bor ett kreativt kollektiv som tillsammans gör det mesta från att sjunga opera till att spela folkmusik, måla och spela in experimentell musik.

Emla och Sara har känt varandra ända sedan grundskolan i Östersund. De fick tips av de som bott i huset förut att det snart skulle gå att hyra. Mathilde och Siri kom med i bilden när de hörde talas om bostaden. Mathilde hade bott på internat tidigare och ville gärna bo på annat sätt när hon skulle gå Operastudion Kapellsberg. Siri hade ingen koppling till Härnösand, utan sökte helt enkelt ett ställe där hon kunde bo och skapa, efter konststudier i Östersund.
Nu är huset en kreativ bostad med massor av färg, från den cerisa cowboyhatten i hallen till den bokstavligen gröna toaletten, ner till ateljén i källaren.

SARA LIWENIUS
Ålder: 22
Kommer från: Hyltebruk
Utbildar sig till operasångerska

Jag har gått Kapells i tre år och hållit på med musik sedan jag var tio. Mycket fiol, mycket folkmusik; jag var på läger varje sommar och var även med i gruppen Hallandsfolk. Det var på estetiska programmet på gymnasiet som jag hittade sången. Jag fick sjunga en klassisk duett ur Figaros bröllop och det väckte något i mig. Jag hade också tröttnat på att bara spela. Sången tog över allt mer och jag fick Kungliga akademins stipendium på gymnasiet för att ha utvecklats så mycket inom sången.
Efter gymnasiet studerade jag ett år i Värmland innan jag sökte hit och kom in. Det blev faktiskt FÖR roligt, jag har tagit i för mycket och blivit för trött. Egentligen skulle jag söka högskola nu, men jag ska åka hem ett år, vila, jobba och ta lektioner där.
Mitt huvudmål är att gå Operahögskolan i Stockholm. Jag har en kompis som går där nu och som inspirerar bara genom att existera. Hon har så mycket nytta av den utbildningen. Vi blir väl förberedda här på folkhögskolan, med allt från språket och scenspråket till sången.

SIRI STIG
Ålder: 22
Kommer från: Östersund
Jobbar med konst, jobbar på Espresso House ibland

Jag håller inte på med musik över huvud taget, kan inte sjunga eller spela någonting, utan umgås bara med musiker som en groupie! Nej men jag spelade cello och gitarr som barn, men fortsatte inte. Jag gillar att måla och har ett rum här i källaren som är min ateljé. På gymnasiet gick jag estet och därefter studerade jag måleri på Hjo folkhögskola. När man går en utbildning tar det bort mycket frihet. Jag trivs jättebra med att bo så här med kreativa, mysiga och trevliga tjejer och med att jag kan jobba och ta pauser när jag vill.
Jag samlar på kniv, och gillar kniv eftersom det är föremål som både är praktiska och kan vara väldigt dekorativa. I mitt måleri kan man se kniv bland annat i perspektivet kvinnootrygghet. Jag har läst om hur kvinnor i Norge i större utsträckning bär kniv för att försvara sig mot mäns våld, och funderat över hur knivar kan vara gömda. I Härnösand finns många roliga naturområden. Även om det inte är Jämtland känner man att det är Norrland – det känns på luften.
I framtiden vill jag fortsätta måla, ställa ut och ha min hund hos mig i stället för hos mina föräldrar.

EMLA DEMÅR
Ålder: 23
Kommer från: Östersund
Gör experimentell musik, jobbar på Espresso House

Min mamma är sångerska som har gått folkhögskola och jag har vuxit upp med mycket musik runt omkring mig. Jag hade ett sångintresse i grunden och en romantiserad bild av hur det var att sjunga opera på folkhögskola, men samtidigt har jag alltid varit intresserad av musikproduktion. På Hola folkhögskola studerade jag produktion, men saknade sången, så jag sökte hit. Jag gick ett år, men kände att jag ville prodda lite och göra egen musik. Bland annat har jag spelat in experimentell musik i cisternen på Svanö. Mest olika stämmor, så sången är verkligen med där också, men jag lärde mig även att spela såg för det projektet. I mitt rum nere i källaren har jag en mängd instrument!
I framtiden vill jag antingen söka konditorsutbildning eller komposition – musikproduktion.
Här i stan gillar jag Murberget och museet jättemycket. Jag har bil, så det är lätt för mig att till exempel köra till Smitingen, som är en annan favoritplats.

MATHILDE HYLANDER
Ålder: 22
Kommer från: Lund
Utbildar sig till operasångerska

Jag har alltid hållit på med musik, från körsång till att plugga samhälle – musik på gymnasiet; jag har också ett stort samhällsintresse. Efter gymnasiet ville jag studera vidare inom sången och gick S:t Sigfrids Folkhögskola med inriktning klassisk sång i två år, men jag ville sjunga opera, och det är inte samma som klassisk sång. Därför sökte jag hit och flyttade till Härnösand. Från början kändes det läskigt och som att det var världens ände, så långt upp för mig som är från Lund! Men jag trivs jättebra och tycker så mycket om staden. Härnösand är jättemysigt!
Det är en tuff utbildning, verkligen en operastudio och det känns inte som en folkhögskola. I vår kommer jag att börja söka till högskolor. Drömmen är förstås att bli operasångerska och stå på scen, helst på en större opera.
Man peppar varandra mycket här på Folkhögskolan och det kan bli sjukt nördigt. Vi lär oss att det ligger en hel forskning bakom varje roll, för att förstå den. Bakomjobbet syns inte, men det är så viktigt!

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 46