Kultur & nöje Yippie 8 2014

I huvudet på Harriet

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Harriet Wikström driver IT-företaget Xlent i Sundsvall och öppnade nyligen ett kontor i Härnösand för att medarbetarna, bland annat hon själv, ska slippa pendla varje dag. Hon målar också enligt Vedic Art och hade nyligen utställning på Sågverket i Rö.

Om företagande

För drygt två år sedan fick jag frågan om jag ville driva Xlent i Sundsvall och det kändes helt rätt. Jag kommer från en släkt av egenföretagare och egentligen är det konstigt att jag har varit anställd i 22 år. Visserligen var jag chef och ledare den mesta tiden, men det är ändå skillnad.
Nu kan jag och mina medarbetare bygga företaget precis som vi vill ha det och jag får använda alla mina kunskaper, egenskaper och energi i det arbetet. Målet är att skapa ett företag där medarbetarna verkligen trivs och kan utvecklas och nå sin fulla potential. Hittills har vi lyckats. Vi har gått från 0 till 24 anställda, gör vinst och har inga problem att rekrytera nya medarbetare, de söker sig till oss. Särskilt roligt är det att vi har kunnat öppna ett kontor i Härnösand.

Om IT-branschen

Den är inte så glamorös som många tror, inte längre i alla fall. Sedan jag började har lönerna gått upp rejält samtidigt som priset till kunden har legat still. Så det är inte jättelätt att få lönsamhet. Jag har också en känsla av att det kan bli brist på IT-konsulter framöver. Vi har ganska hög medelålder och det är för få som utbildar sig.
Annars är det en väldigt rolig bransch där det alltid händer mycket och man får lära sig nya saker hela tiden. Det är också en tacksam bransch att vara chef i, konsulterna är självgående och har ett eget driv.

Om Vedic Art

En av Harriets tavlor.

En av Harriets tavlor.

Jag har alltid hållit på med måleri, keramik och annat skapande, men inte riktigt hittat min grej. Så såg jag av en slump en lapp om en kurs i Vedic Art och sedan var jag fast. Enkelt uttryckt handlar Vedic Art om att måla utan begränsningar, att släppa prestationskraven och leka med färgerna. Processen är nästan viktigare än resultatet.
Med tiden har jag utbildat mig till kursledare så nu både målar jag själv och har kurser. Det är väldigt roligt att kunna ge till andra och man får väldigt mycket tillbaka. Det händer så mycket med människor under en kurs i Vedic Art, det handlar ofta lika mycket om personlig utveckling som om måleri.

 

 

 

Om Härnösand

Det viktigaste är människorna. Utan drivande människor som har idéer och vill jobba hårt är Härnösand bara byggnader och gator. Det är människorna som gör staden. Attityderna är livsviktiga. Många inflyttare tycker att det är svårt att komma in i stan och där måste vi bli bättre.
Vi behöver bygga upp en stolthet som inte har funnits i tillräckligt hög grad. Det här låter kanske knäppt, men jag skulle vilja skapa en ”hej-rörelse”. Alltså en så enkel grej att vi hälsar på varandra när vi möts. Det tror jag faktiskt kan stärka självkänslan. Jag har testat ett tag, men tyvärr är det lite svårt. 99 gånger av 100 är det jag som hejar först.

Om energi

Jag får ofta höra att jag sprider energi och glädje och många undrar hur jag kan ha så mycket energi. Delvis tror jag det är en läggningsfråga. Jag är väldigt lösningsorienterad och då har man mycket energi. Min mamma var likadan, hon jobbade hårt och gnällde aldrig.
Sedan handlar det om självkänsla och trygghet, tror jag. Har du bra självkänsla kan du lägga mindre energi på vad andra tänker och tycker. Generellt sett är jag heller aldrig orolig. Det är ju lätt att säga, men det är helt onödigt att oroa sig för saker som inte har hänt. Det tar bara en massa energi. Jag sparar också energi genom att verkligen välja vad jag vill göra och säga säga nej till sådant jag inte vill.

Harriet Wikström

Ålder: 47
Bor: Villa på Bondsjöhöjden
Familj: Maken Jens, sonen William, 20, och dottern Alicia, 15
Gör: Driver IT-företaget Xlent, är kursledare och utövare av Vedic Art

Artikeln publicerades i Yippie 8 2014 på sidan 13