Kultur & nöje Yippie 1 2021

”Jag älskar att skapa med mina händer”

Sara Johansson lever av sin konst. På Krukmakargatan på Kronholmen i Härnösand har konstnären sin ateljé med egen konst, i huvudsak oljemålerier, hantverk samt lite secondhandkläder som besökande kan komma och kika på. Just nu jobbar hon även med att bli färdig med några nya oljemålningar inför kommande utställning i slutet på mars hos Galleri Engleson i Stockholm.

Varför skapar du konst?
– Jag älskar att få skapa med mina händer. För mig är det lite som meditation. Det ger en helande inverkan på kropp och själ.
Varför blev du konstnär?
– Man kan nog säga att jag har vuxit upp med färg och pensel i handen. Min pappa målade tavlor då han levde, och min mamma håller på med diverse hantverk. Tyvärr råkade jag ut för en bilolycka för några år sedan som har gjort att jag har väldigt mycket värk och besvärligt med kroppen idag. Jag kan tycka att jag har tappat en stor del av mig själv och den jag var, då jag idag inte längre kan göra samma saker som jag tidigare gjort. Det är ändå viktigt att se det positiva varje dag och att se ljust på framtiden. Därför har målningen och mitt hantverk blivit än viktigare för mig.
Vilken utbildning har du?
– Jag är utbildad frisör och hälsocoach. Har även gått några olika konstutbildningar genom åren och har gått på kurs i silversmide, något som jag gärna skulle vidareutveckla.
Varför bosatte du dig i Härnösand?
– Jag är född i Härnösand. Även om jag hunnit bo på andra platser så kommer alltid Härnösand (och lilla Lugnvik i Kramfors kommun) att vara ”hemma” för mig.
Vad tycker du om din hemstad?
– Jag tycker att vi har en fantastiskt vacker sommarstad. Närheten till havet, vacker natur och de gamla delarna av stan som ännu finns bevarade gör ju Härnösand till en riktigt charmig och unik liten stad. Jag hoppas att Härnösand kan få vara en blomstrande och levande stad framöver så som den har potential för att vara.
Vad gör du om 10 år?
– Jag hoppas att jag fortfarande har möjlighet att få skapa konst och hantverk på heltid så som jag gör just nu.

Fakta/Sara’s konst och design
  • Sara’s Konst och Design på Krukmakargatan håller öppet tisdagar, torsdagar och lördagar mellan kl. 12–15. Det är även möjligt att boka andra tidpunkter för sig själv eller för grupper på max fyra besökare samtidigt.
  • Saras oljemålningar ses på www.konst.se/sarajohansson. Sara’s Konst och Design finns på både Facebook och Instagram.
Sara Johansson

Ålder 44 år.
Familj Sambo, barn och vovve.
Bor Nyinflyttad i Norrstig.
Gör Driver företaget Sara’s Konst och Design.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 12