Kultur & nöje Yippie 10 2016

Kulturen tar plats

Fler bilder:

Ett av Sveriges bästa danskompanier, en hyllad jazzklubb, en fullsatt Filmstudio, sång-, musik- och dansutbildningar som levererar mängder av talanger till högskolor. Det är bara några av de saker som lyfter Härnösand som kulturstad. För det är just vad de flesta brukar säga – att Härnösand är en fantastisk kulturstad. Yippie har gjort en djupdykning i Härnösands kulturliv.

”På något sätt visar det här vilken stark ställning kulturen har i Härnösand. 500 filmbesökare på Teatern en vanlig onsdagskväll och då krockar det ändå med jazzklubben på Metropol, som kan ha drygt 100 besökare.”

 

Teatern i Härnösand

Teatern i Härnösand

15 augusti och 15 december är två magiska datum för alla kulturintresserade i Härnösand. Då släpps nämligen de drygt 500 medlemskorten i Filmstudion och då gäller det att hänga på låset. Den här hösten var jag lite nonchalant och gick inte till Hellstrands Tobak förrän efter jobbet klockan fem. Och blev naturligtvis utan kort.
Jag är inte ensam och på något sätt visar det här vilken stark ställning kulturen har i Härnösand. 500 filmbesökare på Teatern en vanlig onsdagskväll och då krockar det ändå med jazzklubben på Metropol, som kan ha drygt 100 besökare.
– Härnösand har alltid haft en identitet som kulturstad. Vi har ett rikt och värdefullt kulturarv att förvalta och utveckla både nu och i framtiden.
Det är bland det första Härnösands kommuns kulturchef Göran Sjögren säger när vi träffas. Och visst har Härnösand en historiskt stark kulturell identitet. Bildning och kultur har alltid hört tätt samman och här grundades ju Norrlands första läroverk. Lägg därtill att Härnösand varit både stifts- och residensstad i hundratals år.
Men idag? Är vi lika bra som alla säger eller är det bara något vi fortfarande tror för att det alltid har varit så?
– Jag skulle säga att vi till och med är bättre än vi tror, säger Göran Sjögren. Vi har ett mångfacetterat och levande kulturliv som vi kan vara väldigt stolta över. Och det finns flera ovanligt bra saker som inte har synliggjorts tillräckligt.
Som exempel nämner han Slagverks-ensemblen och folkhögskolans olika musik- opera- och dansutbildningar som genom åren levererat otaliga talanger till högre utbildningar, talanger som nu är yrkesverksamma i olika sammanhang i både Sverige och resten av världen.
Även Karin Frejarö, kommunalråd med ansvar för kulturfrågorna, tycker att Härnösand är en så bra kulturstad som ryktet säger.
– Jag flyttade hit bland annat på grund av den bilden och mina förväntningar har verkligen motsvarats.
Nyligen kom förresten SCBs statistik över vilka kommuner som satsar mest på kultur och även den bekräftar bilden av Härnösand som en framstående kulturstad. Med 1 771 kronor per invånare och år klättrar vi där från femte till tredje plats bland 290 kommuner. Vi har även legat först på listan för ett antal år sedan.
– Det är häftigt att vi ligger så högt år efter år. Men det är så klart inget självändamål att lägga mycket pengar, det är innehållet som räknas. Och Härnösandsborna är väldigt nöjda med vårt kulturliv, det visar sig tydligt i de nöjdhetsundersökningar som görs varje år, säger Karin Frejarö.

”I Härnösand tycks ingen ha något emot den ändå rätt utmanande målningen. Är vi ovanligt toleranta i den här kommunen när det gäller konst? Å andra sidan finns väl få saker som så många har så mycket åsikter om som ”Evolution” på Torget. ”

 

Väggmålning

Ett viktigt skäl till den höga placeringen är att kulturen inte är, och heller aldrig har  varit, någon större politisk stridsfråga. De flesta politikerna har genom alla tider varit positivt inställda till kultur och också gjort större satsningar, som exempelvis Teatern och Sambiblioteket. Även nu råder oftast enighet.
– Vi kan prioritera olika ibland, men i grunden är vi överens. Alla vill att Härnösand ska vara en bra boendekommun och då är kulturen jätteviktig, säger Karin Frejarö.
Några av de senaste konkreta besluten är att ta steg mot en helt avgiftsfri kulturskola och att nya riktlinjer för konst har antagits. De innebär bland annat att en procent av kostnaden för nybyggen och stora investeringar ska läggas på konstnärlig utsmyckning.
– Vi har också gjort det enklare och billigare för föreningar att hyra Teatern.
Kulturen har för övrigt flyttats rent organisatoriskt inom kommunen och tillhör nu tillväxtavdelningen tillsammans med näringslivsfrågorna. Tanken är att kulturen ska ses som en tillväxtfaktor och resurs i samhällsplaneringen, att hopslagningen ska göra att kulturen och näringslivet befruktar varandra och skapar tillväxt.
– Vårt kulturarv och rika kulturutbud är värdefulla resurser för kommunens utveckling, inte minst för besöksnäringen, säger kulturchefen Göran Sjögren. Både kulturarbete och entreprenörskap bygger på individens skaparkraft och kreativitet, även om den kan se lite olika ut beroende på område. Det ska bli väldigt spännande att se vilka synergieffekter som uppstår ur det här samgåendet.

Ett exempel är den operaakademi som folkhögskolan arrangerar varje sommar. Då samlas världskända sångpedagoger och ett stort antal kursdeltagare under några veckor i Härnösand.
– För oss var det bara en högklassig akademi, säger initiativtagaren Helén Lundquist-Dahlén. Men så tog Olle Lidgren på näringslivsenheten kontakt och undrade om vi inte skulle göra en festival av det också. Och visst, sångarna och pianisterna var ju ändå på plats, så det gjorde vi. Vi hade ingen aning om hur det skulle gå, men vi har haft i princip fullsatt på allt.
Även hon berömmer Härnösands kulturliv och lyfter fram fördelarna med att verka i en liten stad.
– Här är det nära till människor och lätt att nätverka och få saker gjorda. När jag berättar hur det fungerar för kollegor i Stockholm och Göteborg tror de inte det är möjligt.
En sak saknar hon dock.
– Det skulle behövas en riktigt bra konsertsal för akustisk musik. Det finns inte i hela länet och här har Härnösand chansen att vara först in i framtiden.
Johan Eriksson i Härnösands Slagverksensemble instämmer.
– Det behöver kanske inte byggas något nytt, men det vore väldigt bra om Teatern enkelt och smidigt kunde byggas om för akustisk musik vid de tillfällen när det behövs.
Hans slagverksensemble fyller 25 år i år och under alla år har ensemblens föreställningar varit både välbesökta och bejublade. Antalet slagverkare har för det mesta legat runt 20 stycken. Just nu är de 25. Hur många av dem som gått vidare till högre studier och nu är yrkesverksamma inom området har han inte kunnat hålla räkningen på.
– Det jag kan säga är att alla som har velat satsa vidare har lyckats.
Det finns även andra lokaler och arenor för kultur i Härnösand än Teatern. Sambiblioteket, Konsthallen, Murberget, folkhögskolan, Metropol, Mats & Karin, Logen, Domkyrkan och andra kyrkor, Härnösand Arena, Parkaden, Brännaborg …

”Många med mig efterlyser just den typen av avslappnad utemiljö där olika typer av människor i alla åldrar kan samlas för att äta, dricka, prata och mötas, men också för att uppleva kultur av olika slag, ibland kanske helt oväntat. Mormor Hilma är helt klart sörjd och saknad av många.”

När man pratar lokaler är det dock hela tiden en saknad pärla som dyker upp – Mormor Hilma. Jag och många med mig efterlyser just den typen av avslappnad utemiljö där olika typer av människor i alla åldrar kan samlas för att äta, dricka, prata och mötas, men också för att uppleva kultur av olika slag, ibland kanske helt oväntat. Mormor Hilma är helt klart sörjd och saknad av många.
Nyligen har det i alla fall dykt upp några alternativ. På Tobaksmonopolet har Hernö Hantverksöl öppnat en livescen några gånger per termin med scenframträdanden och annat. Bland annat kör Speakeasy Club igång där till våren, ett koncept som en gång startade på Mormor Hilma.
– Vår kärna är fortfarande att producera öl, men det här är en kul grej vid sidan om, säger Rasmus Rödén, en av bryggarna.
Lokalen är bara tillåten för 100 personer, men rymmer egentligen många fler.
– Vi tittar på att bygga om utrymningsvägarna för att kunna ta in fler.
En annan ny scen är Café Skeppsbron (före detta Tigers bageri). Varannan vecka är det öppen scen med poesi, sång och andra akustiska inslag där.
Men kulturen finns inte bara inomhus utan också i utemiljön. I staden finns både fin och spännande arkitektur och en hel massa offentlig konst. Här finns skulpturer som stått sig länge. Här finns också nya skapelser som de två väggmålningar som kommit till genom de gatukonstveckor som Graffitifrämjandet och Härnösands Fria Kulturförening arrangerade. Tyvärr orkade de inte följa upp med fler.
Jag kan inte låta bli att tänka på om det hade kunnat fortsätta med ytterligare en stor väggmålning varje år. Då hade vi haft en väldigt udda och häftig konstvandring här om några år. Något för besöksnäringen att bita i.

Apropå Carolina Falkholts målning på Holmgatan undrar jag också varför det aldrig blev någon debatt om den. Googlar man hennes namn så är några av de första träffarna ”Carolina Falkholts muralmålning vandaliserades”, ”Målningen blev för mycket för kommunen” och ”Fittkaos i Trollhättans konsthall”. I Härnösand tycks ingen ha något emot den ändå rätt utmanande målningen.
Är vi ovanligt toleranta i den här kommunen när det gäller konst? Å andra sidan finns väl få saker som så många har så mycket åsikter om som ”Evolution” på Torget. Vad beror de här skillnaderna på? Ja, så kan man fundera.
Nästa offentliga utsmyckning som planeras ska förresten placeras på Alfhild Agrells plats intill Konsthallen.
– Där är vår tanke att ha någon form av digitalt konstverk. Men inget är bestämt ännu, säger kommunalrådet Karin Frejarö.
Av alla dem jag pratat med inför det här reportaget är det bara Lars T Johansson som inte riktigt håller med om att Härnösand är en så bra kulturstad som det brukar sägas.
– Visst anordnas det många bra saker här, men jag tror inte att det är fler än på andra liknande ställen. Och framför allt saknar jag publiken. Det finns många utövare, men för lite publik!
Å andra sidan kan det ju bero på det många andra säger, att ”det händer så mycket att det är svårt att hinna gå på allt”. Stämmer då det?
Tja, låt oss göra ett litet experiment. Vi tänker oss att vi ska gå på allt som händer i kulturväg under

En vecka och börjar den 26 oktober, när den här tidningen kommer ut. Under den veckan är det bland annat Timo Räisänen, Tobbe Trollkarl, flera teaterföreställningar, ung kväll på bibblan och så klart både filmstudio och jazzklubb (se schema under artikeln).

Norrdans

Norrdans

Mycket blir det. Men det finns de som menar att de många kulturevenemangen också skulle kunna utvecklas och bli något mer än bara ett evenemang, att de är för isolerade företeelser och att det kunde hända mer runt omkring. En är Danielle Dietz, före detta Norrdansare och nu ansvarig för dansutbildningen på folkhögskolan.
– Jag vill kunna ha en hel kväll med mina vänner när jag går till Teatern till exempel. Först middag på restaurang, men för att hinna det måste föreställningen börja lite senare än nu. Sedan vill jag att vi ska kunna gå en pub eller ett café i närheten. Eller varför inte inne på Teatern?
Lite samma tankegångar har redan Teaterföreningen.
– Vi vill göra mer runt omkring och ha mer dialog med publiken. Gärna mat före, fika i pausen och samtal med kaffe efteråt. Föreställningen är bara en del av helheten. Det har varit väldigt uppskattat när vi gjort sådana saker, säger föreningens ordförande Karin Digné.
Det finns faktiskt planer på att utveckla Mellanholmen till ett mer utpräglat kulturkvarter.
– Ja, det vore en dröm, säger kommunalrådet Karin Frejarö. Det skulle kunna bli en riktigt levande mötesplats med en massa kultur. Och då ingår förstås även någon form av restaurang, pub eller café.
Själv har jag funderat på att upp emot 500 människor samlas varje onsdagskväll på Teatern för att gå på Filmstudion. Borde inte någon restaurang ha särskild Filmstudiorabatt innan filmen? Och varför inte café/pub i foajén efter filmen så att folk kan stanna och prata med varandra om vad de upplevt?
Fast först får jag se till att komma över ett medlemskort. Vi ses på Hellstrands Tobak den 15 december. Tidigt på morgonen den här gången!

En veckas kultur – från idag

Ons 26 oktober
• Filmstudion
Härnösands Teater kl 19
• The New York Exchange
Metropol kl 20

Tor 27 oktober
• Lena Lövdahl tolkar Bellman
St Petri Logen kl 12

Fre 28 oktober
• Littlunch
Sambiblioteket kl 12.15
• Crash n´Recovery Trio
Mats o Karin musik & möten kl 19
• Timo sjunger Ted
Parkaden kl 19.30

Lör 29 oktober
• Lördagsmusik
Domkyrkan kl 11.30
• Tobbe Trollkarl
Härnösands Teater kl 14.30
• Pubkväll
Hernö hantverksöl kl 17
• Små äktenskapliga brott
Härnösands Teater kl 19.30

Sön 30 oktober
• Teatercafé – Lena Stompers
Härnösands Teater foajén kl 13

Tis 1 november
• Ung kväll
Sambiblioteket kl 19.30

KULTUR I HÄRNÖSAND

Härnösands Teater
Sambiblioteket
Murberget
Konsthallen
Härnösands Folkhögskola
Estetiska programmet
Kulturskolan
Norrdans
Folkhögskolans danslinje
Korona dans
Metropola
Mats & Karin
Café Skeppsbron
Tullportens konditori
Galleri Gröna Grodan (Ekolivs)
Härnösand Arena
Brännaborg
Parkaden
Hernö Hantverksöl
Öbacak Jazz & Blues
Red Lantern Studio
Nymus
Härnösands Slagverksensemble
Härnösands Paradorkester
Säbrå Orkesterförening
Härnösands Musiksällskap
Operastudion
Musiklinjen Kappelsberg
High Coast Jazz Orchestra
Domkyrkokören
Miranda
Allmänna sången
Prisma Gospel
Ramvikskören
Wall
Härnösands Filmstudio
Folkhögskolans filmlinje
Saga Bio
Härnösands Teaterförening
Härnösands Fria Kulturförening
Mittrevyn
Fåntanellerna
Bäverteatern
Härnösands Konstförening
KKV
Härnö Fotoklubb
Qvistska samlingen
Bengt Lindström-rummet
Lubbe Nordström-sällskapet
Alfhild Agrell-sällskapet
Janne Vängman-sällskapet
med mera

Artikeln publicerades i Yippie 10 2016 på sidan 22