Kultur & nöje Yippie 8 2020

Närspel

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Ett spel där alla vinner, genom att komma varandra närmare, kan det vara något? ”Come closer” är namnet på ett kortspel uppfunnet av Mattis Norrvidd från Härnösand, för att få folk att skippa det vanliga kallpratet och hitta fram till djupare samtal.

Mattis sitter i sina föräldrars trädgård i Gånsvik och njuter av sommaren. Husbilen står parkerad på tomten och hunden Jasper ligger och snarkar vid hans fötter. På bordet ligger kortspelet, som Mattis skapat vid sidan om sitt vanliga jobb som civilingenjör.
– Jag är naturvetare och har alltid varit nyfiken på hur saker fungerar. I mitt yrke som ingenjör kan man jobba för att skapa en mer hållbar värld, och det vill jag, men det blev mycket sittande vid datorskärm och lite kontakt med människor.
Mattis utbildade sig till livscoach och började hålla kurser i självledarskap på sin arbetsplats:
– Det är så många som är stressade och lätt blir uppjagade över yttre omständigheter. Då är det inte effektiv stress, som får en att prestera bättre, utan baseras på rädsla som till exempel att vara rädd för att inte duga. Fokus i mina kurser är att hjälpa deltagarna känna in vad som verkligen är viktigt för dem – och våga följa det.

Det som är så himla fint med det här spelet är att det utvecklas av oss alla. Om någon
i till exempel Härnösand köper det kan de lägga till sina egna frågor. Spelet handlar om nyfikenhet och om att lyssna på varandra.

Mattis beskriver sig själv som en som alltid varit öppen och social, men efter ett smärtsamt uppbrott var han tvungen att jobba mycket med sitt eget självledarskap och med personlig utveckling.
– Vi har bestämt oss för att vissa känslor är bra och andra dåliga, men varför är vissa bättre? Jag vill låta livet vara vad det är. Vi är lagda åt att söka rädslor runtom oss, vilket skapar stress, och då är det många som tar upp mobilen och bedövar sig med den, eller flyr på annat sätt om man inte är beredd att möta sina känslor. Varför tror du det går så bra för onlinecasinon?
Det var när Mattis reste runt i Sydamerika för 3–4 år sedan som han började konstruera spelet. Han blev under resan plågsamt medveten om hur mycket som går på repeat i samtal, hur man avhandlar samma ämnen med samma personer utan att någonsin lära känna dem.
– Jag testade spelet på personer på hostel i Argentina, bad vänner och bekanta att komma med synpunkter och frågade folk vad de är mest nyfikna på att få svar på från sina vänner. Testspelarna längs vägen tyckte det var fantastiskt och jag såg att det här är nog något som världen kan vilja ha.
Mycket riktigt blev spelet crowdfundat, alltså finansierat i förväg av människor som läst om det på internet och ville vara med.

Spelet består av frågekort som kan sättas ihop till över 700 olika frågor, till exempel ”När känner du dig som vackrast?” eller en av Mattis favoriter: ”Vad uppskattar du mest med dig själv?” Än så länge är kortspelet på engelska, men den tillhörande appen finns på flera språk och ytterligare översättningar är på gång. Användare kan skicka in nya frågor i appen eller via spelets hemsida, så vem som helst kan vara med i spelets utveckling.
– Spelet skapades för ett år sedan och det passar perfekt på parmiddag, tillsammans med grabbgänget eller på dejt. Jag jobbar fortfarande heltid med annat, men säljer spelet via hemsidan och jag har varit med och pratat om det i radio och en podd. Det som är så himla fint med det här spelet är att det utvecklas av oss alla. Om någon i till exempel Härnösand köper det kan de lägga till sina egna frågor. Spelet handlar om nyfikenhet och om att lyssna på varandra.
Så vad gör Mattis förutom att jobba som civilingenjör och konstruera spel?
– Badar! Jag älskar att bada och söker upp vackra platser med husbilen. Mitt tips om det känns motigt att hoppa i är att påminna sig om att man aldrig ångrar ett dopp!

 

Rabatt till Yippies läsare!

Nyfiken på Come closer? Som Yippieläsare får du 15 procents rabatt på spelet under september om du anger rabattkoden ”Yippie” vid beställningen.

MATTIS NORRVIDD

ÅLDER 34
FAMILJ Frun Sanna och hunden Jasper
BOR Just nu lite överallt i husbil, annars i Stureby
GÖR Civilingenjör i vatten- och miljöteknik, utbildad livscoach och spelmakare
OM COME CLOSER Läs mer på spelets hemsida: comecloser.nu

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 28