Härnösand Yippie 2 2021

I huvudet på Mia

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Mia Svensson är livscoachen som har gått från insikter i Uppsala till nya utsikter på Sågverket i Rö.

Om Härnösand

Jag har ingen koppling till Härnösand, utan har haft hus nära Uppsala i 15 år. Sommaren 2019 kände jag att det var dags att flytta! I februari förra året började jag kolla på Hemnet och såg det här stället. Jag blev kär, åkte upp och tittade och kände att det här var mitt ställe. Men corona förändrade läget för banken och det blev ingen försäljning av huset. I stället hyr jag det. Jag flyttade upp i december, vilket passade bra för att hinna fixa mitt eget boende när det inte är högsäsong. Och jag älskar vinter och snö! Jag ser fram emot att utforska Härnösand mer. Det jag sett hittills är mest att det finns så många vackra hus där!

Om Pärlarö Gård

Pärlarö Gård är mitt företag, som jag nu kommer att driva på Sågverket. Min dröm har varit att ha en kursgård där man kan sova och stanna kvar. Jag kommer att arbeta med yoga och livscoachning och driva stället som kursgård och vandrarhem, en perfekt kombination eftersom jag inte tror de båda verksamheterna konkurrerar med varandra utan har olika säsonger. Här kommer det bland annat att erbjudas yoga-retreats och workshops i personlig utveckling, till exempel kring tankemönster. Jag är även öppen för förslag och samarbeten. Just nu håller jag på att ställa i ordning yogastudion. Det är så fantastiskt fint här!

Om mental hälsa

Min bakgrund är inom socialpsykiatrin, alltså kommunal psykiatri. Jag är uppvuxen med en psykiskt sjuk mamma, och hela mitt liv har varit en process fram till där jag är nu, som handlat mycket om hälsa och mående. Jag utbildade mig till mentalskötare, har gått olika utbildningar efter det och yogan har bidragit mycket till min förståelse för mig själv och andra. Nu är jag utbildad livscoach och yogalärare.

Om yoga

Jag började med yoga för cirka tio år sedan, först med Ashtagayoga och liknande där man skulle prestera och vara duktig, men ju mer man yogar, desto mer kommer man in i sig själv och släpper det där. Det må låta som en klyscha, men man går från att trycka ner sig själv till att älska sig själv och förstå vad det är man vill göra. För mig är det kärlek, att jag lyssnar på mig själv och följer min väg i livet. Det jag vill hjälpa andra med är det jag gjort för mig själv.

Om livscoachning

Min livscoachning går ut mycket på att gräva sig in i beteenden och tankemönster och ifrågasätta dem. Inte att säga ”du har fel”, utan att grotta i tankar och åsikter, saker som man fått lära sig från någon annan och som idag inte längre fyller något syfte. För en åsikt kan man ju byta, likadant med en tanke. En tanke behöver inte vara en sanning. Allt du ser utanför dig själv är saker du speglar inom dig, till exempel kan du inte veta vad jag har för tankar, utan du bildar din uppfattning helt utan att veta dem. Du har bedömt mig efter dina värderingar och tolkar livet utifrån dem. Att börja ifrågasätta sina tankar är fantastiskt intressant! Som coach kan man få möjligheten att så ett frö i en annan människa och se personens liv förändras till hur den själv vill att livet ska vara. Magiskt!

Om skapande

Jag målar inte tavlor eller så, men gillar att skapa en helhet, till exempel trevliga rum i trädgården, allt från att gräva upp rabatter till att bygga en pergola. Jag brukar utgå från att jag kan, eller att jag kan lära mig — andra har ju gjort det! I Uppsala byggde jag ett helt hus själv, från litet torp utan vatten och avlopp till en stor villa. Min familj trodde inte jag var riktigt klok, inte min pappa heller, men han är arkitekt och snickare och kunde tala om hur jag skulle göra. Jag ser inte hindren utan jag bara gör det — punkt.

Mia Svensson

Ålder 52 år.
Bor Sågverket, Rö.
Gör Driver Pärlarö Gård.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 14