Kultur & nöje Yippie 11 2021

Ny bok om Utansjö

”Utansjö för inte så länge sedan” är namnet på en fotobok som Tony Korpenklo arbetat med i åtta månader och som släpps i december.
– Jag har själv bekostat tryckningen utan fonder eller stipendier, förklarar han.

Tonys intresse för Utansjös historia är gammalt och har intensifierats sedan 2010.
– Eftersom sociala medier ger stor genomslagskraft skapade jag en sida på Facebook (facebook.com/utansjo) där jag efterlyste gamla foton från Utansjö med omnejd. Även på min egen hemsida gjordes samma efterlysning.
— Sedan dess har jag, främst genom hembesök, fått tillgång till 75 personers fotoalbum och det är verkligen en ovärderlig kulturskatt som jag besitter tack var dem.
Allt eftersom bilderna publicerats på Facebook har det kommit frågor, eller önskemål, om en fotobok. Nu är den alltså klar.
– Boken omfattar 40 kapitel med 370 bilder på 160 sidor. Allt ifrån gamla herrgården till konung Gustav VI Adolfs besök 1952. Det kanske mest intressanta är nog ändå alla 82 klassfoton. En och annan bild har inte varit publicerad tidigare, berättar Tony.
Det är ett stort intresse för boken vilket har lett till att Tony har ökat på den ursprungliga upplagan strax innan tryckning.
Bilderna från alla fotoalbum uppgår till omkring 1 500–1 600 stycken.
— Så det finns uppslag till två böcker till och arbetet med del två är redan inlett.
Vem är då Tony Korpenklo?
— Jag är 55 år, född och uppvuxen i Utansjö med omnejd. Jag är en glad amatörsläkt- och hembygdsforskare sedan 2010 och drivkraften får jag genom alla som visar sitt gemensamma intresse för hembygden.

Om boksläppet

Ett boksläpp kommer att hållas på Utansjögården i början på december och Tony kommer att leverera böcker till alla som har förhandsbeställt ett exemplar.
Är du intresserad av boken kan du göra din beställning på hemsidan
https://utansjo.se eller mejla till korpenklo@gmail.com

Artikeln publicerades i Yippie 11 2021 på sidan 15