Kultur & nöje Yippie 9 2020

P1-Joakim är popup-reporter på hemmaplan

– P1 har aldrig haft popup-reportrar ute tidigare, och kulturredaktionen är först ut i P1. Vi valde Härnösand som första stopp, det är ett pilotprojekt, säger kulturjournalist Joakim Silverdal.
Han jobbar vid kulturredaktionen i Umeå och har varit tre dagar i Härnösand när Yippie möter honom i Holken i biblioteket i Härnösand. Han ska vara i staden i två veckor.
– Jag har fått mer än 50 tips på två dagar. Det är otroligt bra! Jag har fått tips om allt från intressanta konstnärer och musiker, till kulturprojekt i kommunen. Det har verkligen varit allt möjligt som har kommit in via sociala medier, mail och från folk som har hälsat på mig här på biblioteket, säger Joakim, som har var Härnösandsbo i sin ungdom.
Han bodde på Bondsjöhöjden från han var 13 år till han flyttade till Umeå för att plugga journalistik.
Joakim tror popup är ett bra sätt för rikssända kanaler att få kontakt med kulturlivet utanför de största städerna.
– I P1 tänker vi att vi ska hitta lokala initiativ som kan lyftas upp i en större sammanhang, vara ett exempel på något som kan finnas på många håll i Sverige.
Joakim kommer att ta in mycket på sitt popup-besök, men han vill inte använda tiden i Härnösand till att klippa och redigera materialet. Det kommer han att göra när han är tillbaka i Umeå från 28 september. Han tar in intervjuer som kommer att sändas från och med veckan han är tillbaka.
– Jag är i Härnösand och knyter kontakter. Det är det svårt att göra om man inte besöker en plats i längre tid.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 27