Kultur & nöje Yippie 2 2020

Profilen: Klara Andén

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

”Finns ett kulturliv som verkligen lever”

Hon är född i Södertälje och gick folkhögskola i Bollnäs. I juni förra året blev musikern och låtskrivaren Klara Andén lite av en slump Härnösandsbo.
– Jag är fortfarande inne i den positiva bubblan. Härnösands kulturliv känns oerhört välkomnande och jag blir mer och mer övertygad om att den här staden får mig att må väldigt bra.

 Kulturkonsumenterna i staden har redan haft möjlighet att stifta bekantskap med Klara Andén i olika sammanhang, både som soloartist och som kompmusiker i musikkollektivet Villa Nio.
I slutet av januari i år släppte hon sin första singel ”Reflekterande men aldrig skör” hos Sundsvallsbaserade skivbolaget Ninetone, och den 13 mars kommer uppföljaren. Titeln är ”Ge bara för att ge”. Kanske.
I mitten av februari när låten ska spelas in har Klara nämligen skrivit om delar in i det sista och det KAN hända mer på vägen innan singeln släpps.
Men den 13 mars kommer i alla fall låten på Spotify och andra digitala strömningssajter. Lyssnaren kan förvänta sig svensk pop med nerv. Den första singeln andades lite Veronica Maggio, en jämförelse som Klara tycker känns okej.
– Det är kul och det är en artist som jag gillar även om jag inte lyssnar så mycket på henne. De artister som hängt med mig länge är till exempel Melissa Horn och Bon Iver.
Mycket av dagarna tillbringar hon i Sundsvall där studion finns och där hon även vikarier som musiklärare. Den lediga tiden tillbringar hon i det Härnösand som för mindre än ett år sedan var en helt vit fläck på kartan.
– Vi var ett gäng kompisar som var elever på Bollnäs folkhögskola och när vi slutade där började vi snacka om att det vore kul att bo tillsammans – varsomhelst egentligen. Sedan skrev jag avtal med skivbolaget i Sundsvall så vi började leta hus i närheten av Sundsvall, och då dök det här huset i Härnösand upp.
Första intrycket?
– Fin stad, gullig! Jättenära till fin natur. Dessutom finns det ett kulturliv som verkligen lever, med folk som är intresserade och inbjudande.
Efter ett drygt halvår då? Plus och minus?
– Jag har inget på minussidan än! Jag är fortfarande inne i den positiva bubblan. Härnösand passar mig väldigt bra.

Bor i kollektiv

Ålder 23 år.
Familj Fem sambos i musikkollektivet Villa Nio.
Bor Villa på södra Brännan
Gör Musiklärare, ­artist och låtskrivare.
Lyssna Nytt singelsläpp på Spotify 13 mars. På scen med Villa Nio på Öbacka Jazz & Blues våravslutning den 29 april.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 11