Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

Strömmande konst i stan

Konst ska bli mer tillgänglig, och tio elskåp i centrum ska utsmyckas.
– När en kaospilot och några kulturtanter samarbetar då kan allt hända, säger Catrine Rehnström, vice ordförande i Härnösands konstförening.

Med bidrag från Kulturrådet, Regionen, Hemab och Härnösands kommun ska tio professionella konstnärer med anknytning till regionen få möjlighet att utsmycka tio elskåp i centrum av Härnösand (se karta på var de ligger). Projektet heter ”Strömmande konst” och kaospiloten Andreas Thorell är projektledare.
– Vår målsättning under dessa coronatider är att ge konstnärer möjlighet att ställa ut och ta vara på ytor som annars är ganska tråkiga, säger Catrine.
Konstnärer kan ansöka om att vara med innan 27 juni, och de tio konstnärerna som väljs ut av en jury innan 30 juni får 10.000 kronor var.
Konstprojektet genomförs i samarbete med elskåpens ägare, Hemab.
– Vi lägger ner en del resurser på sanering av skåpen, och vi hoppas att utsmyckade skåp inte blir klottrade på, säger Hemabs Fredrik Olsson.
Under sommaren kommer konstnärerna skapa den strömmande konsten på elskåpen och 11 september ska resultatet visas fram i en vernissage.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 30