Härnösand Yippie 4 2017

Här flyttar Espresso House in i höst

På bottenvåningen flyttar Espresso House in i höst och på de två övervåningarna byggs mindre lägenheter som ska passa den som vill bo nära kaféer och butiker.

”Stadskärnan ska inte bara vara en handelsplats utan också en mötesplats på ett helt annat sätt idag”

Nu är det klart – kedjan Espresso House etablerar sig i Härnösand och tar plats på Stora torget under senhösten.
Och det mer på gång vid torget. Westerlind Fastigheter avslöjar att man planerar för nya hyreslägenheter mitt i centrum.
Citygruppen som är ett samarbetsprojekt med representanter från fastighetsägarna, handlarna och kommunen börjar nu släppa fler nyheter kring utvecklingen att Härnösands stadskärna. En bärande tanke är att förändra synen på centrum.
– Stadskärnan ska inte bara vara en handelsplats utan också en mötesplats på ett helt annat sätt idag, säger projektledaren Björn Höglund. Staden ska bli mer levande och attraktiv, det ska finnas många platser i centrum där människor kan träffas och de platserna ska bli synligare.
En ny aktör som passar bra in i utvecklingen mot fler mötesplatser är Espresso House. Två befintliga butikslokaler i torgets sydöstra hörn kommer att slås ihop och totalrenoveras. Senhösten 2017 beräknas kaffekedjan slå upp portarna.
Hyreslägenheterna ska ligga i två våningsplan ovanför Espresso House. Projektet har arbetsnamnet Urban living och det blir framförallt mindre lägenheter med stadskänsla.
– Vi vill vända oss till människor som gärna vill ha staden som vardagsrum, människor som tycker om att gå ut och äta, att bo nära butiker och kaféer, säger Emil Westerlind, vd på Westerlind Fastigheter.
Överhuvudtaget är förtätningen av staden ett mål och skapandet av fler lägenheter vid torget är en del i detta. Idag är de två våningsplanen som ska byggas om tomma kontorslokaler och de nya hyresrätterna väntas bli klara tidigast i början av 2018.
Med fler människor och mötesplatser på plats blir stadskärnan mer attraktiv. Då gäller det att hjälpa besökare att hitta hit, och där finns mycket jobba på att göra, tycker Björn Höglund.
– Vi måste bli mycket bättre på att ta emot och välkomna besökare utifrån så att de hittar till centrum. Idag är det många förbudsskyltar och väldigt lite hänvisningar, det hoppas jag att vi kan förändra.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2017 på sidan 10