Mat & dryck Yippie 12 2013

I huvudet på Fredrik & Catarina

Foto Pawel Maronski

Den 1 december tog Catarina Näsström och hennes son Fredrik över Härnösands Ost & Deli. Efter nyår bygger de ihop butiken med lokalen intill, där de ska servera enklare luncher och även ha öppet vissa kvällar.

Om ost

Vi gillar verkligen ost båda två och har jobbat med det förut i delikatessen på både Härnöhallen och Coop. Men här får vi jobba med de ostar vi själva vill och kan ha ett helt annat sortiment än på stormarknaderna, det är kul. Vi har också utökat med mer charkvaror och även smörgåstårtor..
Här i butiken möter vi en delvis annan kundkrets än på våra tidigare jobb. Samtidigt kan vi nog få en och annan av våra tidigare kunder att också hitta hit. Även om den här butiken har gått bra är det fortfarande många Härnösandsbor som aldrig har varit här.

Om lokalen

Det är en liten och mysig lokal med ett fantastiskt läge. Vi har tagit över den tomma lokalen bredvid också och efter nyår bygger vi ihop dem så att det blir en liten servering med 25-30 platser där. Målet är att kunna öppna serveringen senast i början av februari.
Tanken är att servera enklare luncher som soppa, paj, sallader, bakad potatis och sådant. Men vi planerar också att söka serveringstillstånd och ha öppet några kvällar i veckan och även arrangera ost-, vin- och ölprovningar.

Om att bli företagare

Fredrik: Det känns väldigt nytt och inget jag hade planerat direkt. Men när chansen dök upp ville jag inte missa den. Nu är det mycket i huvudet, både att läsa, fundera på och lära sig. Men det är väldigt kul.
Catarina: Jag har inte heller drivit eget förut, men haft ledande positioner på mina tidigare jobb. Jag har också butiksledarutbildning och har läst företagsekonomi så det ska nog gå bra. Det är roligt att kunna sätta ramarna själv.

Om Härnösand

Catarina: Jag tror på Härnösand, annars skulle jag inte göra det här. Men centrum behöver lyftas och det är viktigt att vi samverkar och hjälper varandra mellan butikerna. Vi kan driva upp handeln om vi till exempel tipsar kunderna om varandra eller har konkreta samarbeten.
Fredrik: Härnösand är jättefint. Jag trivs väldigt bra, särskilt på somrarna, även om det kanske finns lite för lite att göra här när man är ung. Men nu har jag ju skaffat sysselsättning så att det räcker.

Om dans

Catarina: Alla barnen har tävlingsdansat och hela familjen var med och drev föreningen Dansglädje i många år. Nu tävlar ingen längre, men jag tycker det är bra att barnen kan gå ut och dansa, som ett alternativ till att bara gå på krogen. Dansen har gett familjen väldigt mycket!
Fredrik: Det var roligt att tävla och man fick vänner och kontakter i hela Sverige. Jag försöker hålla dansen vid liv och brukar åka till dansbandsveckan i Malung varje år och där stöter man ofta på gamla kompisar från tävlingstiden.

Fredrik Näsström

Ålder 23

Familj Flickvän

Bor Lägenhet på Hovsgatan

Catarina Näsström

Ålder 46

Familj Man, fem barn (varav Fredrik är ett), två barnbarn

Bor Hus i Ulvviksby

Artikeln publicerades i Yippie 12 2013 på sidan 17