Podd Yippie 02 2025

Lever med sina drömmar

Text & foto Dag Jonzon

Läs inte bara. Lyssna till två fantastiska kvinnor som drivs av social rättvisa, hållbara värderingar och medkänsla för andra. Drivna av magkänsla och kreativitet har de varsitt eget företag igång i Härnösand.
Möt Lina Bergström med Café Sigrid och Marika Bystedt Gaulitz, som tillverkar 10 000 praliner varje månad i egna företaget Gånsvik Choklad.

Ta del av deras passion, glädje, tidiga morgnar och livet som modiga egenföretagare i härnösandspoddens nya avsnitt, som är något av en frukostklubb den här gången.
Vi möts någorlunda tidigt för inspelningen. Åtminstone tycker producent Martin Sundqvist och jag att det är tidigt att ta emot poddgäster klockan 08.00 i Yippies studio.
Lina och Marika däremot kliver upp klockan 05.00 varje morgon för att hinna med både familj och företag. Marika med en stadig frukost hemma. Lina med en kaffemugg i handen. Direkt från jobbet till podden. Hon kan avvara en timme innan hon ska tillbaka, baka dagens baguetter och duka fram TisdagsTacosmenyn.

ROTAD OCH ROTLÖS
Två tvillingflickor på 20 år och en son på 15 år är anledningen till att Lina blivit kvar i hemstaden Härnösand och drivit både Mormor Hilmas och Café Sigrid. Själv har hon alltid längtat bort. Ska jag dra till Grekland eller till Bahamas? Nä! Barnen ville vara med sina kompisar och det fick Lina att stanna.

Marika växte upp i Gånsviks by, lämnade för ett kort tag som ordförande för Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund med bas i Stockholm. Återvände till Gånsviks hamn där hon och familjen bor med företaget på tomten. En flytt på en kilometer från den lyckliga barndomstiden. Den barndom hon nu vill ge sina barn.

På Café Sigrid är normen det veganska och vegetariska, men det finns något för alla smaker och kompisar som är allätare. Alltid dagens hälsobuffé och så här markandsför Lina sin TisdagsTacos ” Vår sprakande tacobuffé innehåller både klassiska svenne-banan- tacotillbehör, men också våra egna små specialare.” Och alla är välkomna. Ensam, i sällskap eller i behov av sällskap.

PRALINER MED LOKALT TÄNK OCH SMAK
Från hobby, från jobbet som utvecklingsstarteg och projektledare för Aganda 2030 på Länsstyrelsen Västernorrland till att bli egenföretagare har utvecklingen gått stegvis. Marika har aldrig känt sig som företagare, mer som kreativ entreprenör. Nu har hon hittat rätt, blandar hållbara chokladrecept i huvudet, bland annat med stänk av lokala smaker från Hernö Gin, Hernö Hantverksöl High Coast Whiskey och tillverkar 10 000 praliner i månaden.

MOD BEHÖVS
Lyssna till Lina och Marika som själva aldrig lyssnat på Härnösandspodden. Marika är ljudboksmissbrukare på jobbet, Lina lyssnar på krimpoddar för att koppla av. Nu kan de lyssna till sig själva tillsammans med dig. Lina och Marika är huvudpersonerna i sin egen berättelse om vägen till att leva med sina drömmar och driva sina egna företag.

Artikeln publicerades i Yippie 02 2025 på sidan 42