Mat & dryck Yippie 3 2015

Mitt recept: En festmiddag på Evas vis

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Eva Myrhage arbetar till vardags som bibliotekarie på Sambiblioteket i Härnösand, men hemma i Vålånger driver hon fårskötsel och äger 17 fårtackor. I det här numret bjuder hon på en tjälknöl av lammkött, en perfekt middag när man får gäster.

Eva Myrhage är född och uppvuxen i Göteborg. Efter tio år i Stockholm och konstfacksstudier flyttade hon som 30-åring upp till Vålånger och det gamla 1800-talshuset där hon idag bor.
– Fåren hjälper mig att hålla fint här på gården så att man kan se havet från huset. När jag flyttade hit var det fullt med sly i vägen! Det är inte många orter med så stor vattenkontakt som Vålånger – jag är verkligen jättestolt över denna by.
Hon har haft får i 25-30 år. Tackorna betäcks vanligtvis på senhösten, i november, och i mars kommer en kull med lamm.
– Tjälknöl är superenkelt eftersom den sköter sig själv. Jag sätter in köttet i ugnen det sista jag gör på kvällen och tar ut det när jag  vaknar på morgonen. Då har jag förberett en saltlag med örter som tjälknölen ska få ligga i. Det är jätteviktigt att krydda på ordentligt med örter! Den här tjälknölen är en perfekt gästmiddag eftersom det räcker till så många som tio personer.
– Lammköttet har verkligen en speciell smak som jag gillar. Dessutom gillar jag tanken på att lammköttproduktionen inte är lika industrialiserad som nöt- eller grisproduktionen. Mina djur får vara ute och röra på sig och äta gräs vilket ger en högre kvalitet på köttet som bland annat blir mer näringsrikt.

 

Lammtjälknöl

evamyrhage1-2 kg djupfryst lammstek med eller utan ben.
Saltlag:
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
Några vitlöksklyftor
Krossad svartpeppar
Örtkryddor t.ex rosmarin, oregano eller timjan.

Så gör du
Värm ugnen till 80 grader. Lägg steken i en ugnsform och stek den 8-10 timmar. Kolla med en termometer att köttet är ca 70 grader för att köttet ska bli helt genomstekt. För ett mer rosa kött ska temperaturen vara lägre.
Koka under tiden upp saltlagen. Låt koka i några minuter och dra sedan av kastrullen från spisen. Lägg i vitlöksklyftor, krossad svartpeppar och massor med örter – ta vad som finns i skafferiet. Låt saltlagen svalna.
Ta ut steken och låt den vila en stund övertäckt. Lägg sedan steken i dubbla plastpåsar, tillsätt lagen och förslut påsen noga. Låt detta dra i kylskåp i minst 5 timmar. Skär upp steken i tunna skivor.
Servera med ugnsbakade rotsaker eller med en gratäng av för årstiden aktuella rotsaker.

Eva Myrhage

Ålder 62
Gör Jobbar som bibliotekarie på Sambiblioteket
Bor Vålånger sedan 1982
Familj Bor själv med djuren; katter och 17 får.

Favoritredskap Matberedaren är bra för soppor och råkost
Favoritråvara Jordärts-kockan har god smak och blir bra som soppa eller puré
Favoritmatlagningsprogram Jag har ingen TV så därför tittar jag inte på matlagningsprogram
Favoritkokbok ”Annas mat” av Anna Bergenström. Det är verkligen en bra bok som ger läsaren en frihet men ändå ett fint stöd. Bra och smarta recept!
Finns alltid i mitt kylskåp Smör, grädde och inlagd sill. En konstig kombination, men sillen är den perfekta reservmaten när man inte förberett något annat.
Det konstigaste jag ätit  En födelsedagstårta gjord på syntetisk äggvita. Jag kunde knappt äta den – det fanns inga som helst smaker i den tårtan. Amerikanarna kallade den för ”angels food”, tror jag

Artikeln publicerades i Yippie 3 2015 på sidan 29